Миротворча місія ООН на Донбасі: взяти участь готова Швеція та ще три країни

Миротворча місія ООН на Донбасі: взяти участь готова Швеція та ще три країни

Фото: Reuters

Пропонується ввести на окуповані території 24 тисячі осіб миротворців із різних країн.

Швеція погодилася на участь у миротворчій місії ООН на окупованому Донбасі за умови, що цьому не заперечуватимуть Захід та Росія.

Про це під час Мюнхенської безпекової конференції в суботу, 17 лютого, сказав міністр оборони Швеції Петер Хульквіст, передає Reuters.

"Якщо ми побачимо відповідні умови, і якщо ми побачимо, що ця місія може допомогти... тоді ми відкриті для цього. Ми ще не там, але це щось позитивне", - сказав міністр.

Зазначимо, що в суботу посадовцям, а також спеціальному представнику США в справах України Курту Волкеру був представлений звіт щодо миротворчої місії на Донбасі. Документ підготували на замовлення колишнього глави НАТО Андерса Фог Расмуссена, який нині є радником президента України Петра Порошенка. У звіті йдеться, що Швеція, яка не є членом НАТО, може бути запропонована до складу миротворчої місії як провідна країна (представник США).

У доповіді було запропоновано приєднати до військово-повітряних сил України близько 20 тисяч солдатів з країн, що не входять до НАТО, та 4 тисячі поліцейських, які допоможуть врегулювати кризу в Україні.

Президент Петро Порошенко сказав, що Україна готова обговорити етапи впровадження миротворчої місії ООН, а також перелік країн, які в ній братимуть участь.

Раніше свою можливу участь у миротворчій місії на Донбасі заявили Німеччина, Австрія та Білорусь (як представник Росії).

Україна хоче, аби миротворці були на всій окупованій території, в тому числі й на нині неконтрольованому кордоні Росії з Донбасом. Росія ж хоче, аби миротворці були лише на лінії зіткнення.

Нагадаємо, війна на Донбасі, що розпочалася навесні 2014-го, за останні чотири роки забрала життя понад 10 тисяч людей. Нині ситуацію на Сході України моніторить місія ОБСЄ у складі понад 700 неозброєних цивільних спостерігачів. Проте це не зменшує напруги.

Миротворча місія ООН в Україні стала однією з головних тем на конференції в Мюнхені

Миротворча місія ООН в Україні стала однією з головних тем на конференції в Мюнхені

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація