Мисливці на людей: на Донбасі активізувалась група російських снайперів, які звітують про свої "трофеї" у соцмережах

Мисливці на людей: на Донбасі активізувалась група російських снайперів, які звітують про свої "трофеї" у соцмережах

Фото: pixabay.com

Від їхніх рук вже загинуло кілька українських військових.

Російські снайпери майже відкрито оголосили донбаський сезон полювання на людей. Про свої моторошні трофеї звітують у соціальних мережах.

Це відео, яке професійний убивця знімав сам - розстрілюючи в Мар’їнці українських солдатів, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень. Почерк уже впізнаваний. Саме на ділянку фронту біля Мар’їнки, каже українська розвідка, заїхали з Росії мисливці на людей.

"В останній момент, коли був постріл, мене товариш гукнув, я повернувся, і почув, як мене щось вдарило", - розповідає боєць Об'єднаних Сил Олександр Вахрушев.

Його пробило наскрізь. Куля увійшла в праве плече і вийшла біля лопатки. Потужна снайперська куля прямувала в ділянку серця. Вона легко прошиває людину наскрізь разом із бронежилетом. Два сантиметри вбік – і ми б із ним уже не говорили.

Українські військові просунулись вперед, аби нейтралізувати групу російських снайперів

Українські військові просунулись вперед, аби нейтралізувати групу російських снайперів

Сашко має дякувати товаришу за те, що той зненацька гукнув його під час бою. Він посунувся, і тому живий. А от побратим, який лишився на позиції - загинув. На тому самому місці. Про це Сашко дізнався вже в шпиталі.

"Подзвонили, сказали, що товариш загинув десь через півгодини, як мене забрали, сказали, що він загинув. Хороший чоловік був", - зазначає військовий.

Павло перезаряджав кулемет і лише на фатальну частку секунди з'явився у вузькій бійниці. Снайпер холоднокровно виконав свою роботу.

"Протягом двох тижнів заїхала група чи то одинадцять, чи то п'ятнадцять чоловік. Вчаться на нас вбивати", - розповідає боєць ЗСУ.

За часом це збіглося зі смертю двох бійців. Важко уявити, що відчуває людина, коли поруч блимає відблиск оптики ворожої зброї, яка за частку секунди може обірвати твоє життя. Але інакше снайпера не вирахувати.

Там, де стоїть терикон-убивця, починається Донецьк. Проте, до найближчих вулиць Мар’їнки менше кілометра. Із верхівки рукотворної гори на нас націлена важка зброя. Але снайпера вирахували не на верхівці терикону, а десь нижче. Саме звідти він міг вразити Павла Біліка.

Проте, ми пам’ятаємо - він працює не сам, а в складі групи. Ми проаналізували кривавий відеозвіт про полювання російських снайперів у Мар’їнці і збагнули – інша позиція міститься в житловому секторі Донецька. Поруч із мирним населенням.

Поява снайперів - це не тільки військова, а й інформаційна операція росіян. Щоразу, як іноземні стрільці активізуються на передовій, у мережі з’являється інформація про прибуття на Донбас цього хлопця. Сербського снайпера Деяна Берича на прізвисько "Декі". Він ідеально підходить на роль такого собі невразливого супермена, який самотужки може завалити сотні "укрів".

Ім’я сербського найманця стало медійною лякалкою, за допомогою якої окупанти приховують імена інших виконавців убивства українських солдатів. Тільки-но "Декі" оголосив, що знову повертається на Донбас, одразу в декількох місцях на лінії фронту спалахнули вогнища снайперської війни. Ось одне з них. Селище Зайцеве, розділене навпіл.

Для того, щоби побачити позиції противника, тут потрібна ось така так звана труба розвідника. Тільки так, не інакше. Життя від смерті тут відділяє лише кілька сантиметрів над бруствером. І знову той самий професійний почерк.

"Тут був такий випадок, що прийшли на пост, відкрили щілину, щоби подивитися, і снайперові вистачило дві секунди, аби куля в голову попала", -розповідає боєць Об'єднаних Сил "Олег".

Ставати живими мішенями не входить у наші плани, тож місце, звідки б’є снайпер, вираховує безпілотник. Зайцівська школа. Перебудована в цілий укріплений район. На горішніх поверхах – вогневі позиції. Від школи розповзлося павутиння окопів, якими непоміченим можна дістатися майже впритул до лінії української оборони.

Військові не розкривають усіх способів антиснайперської боротьби. Але, схоже, один із них - просування вперед. Ми – перші журналісти на новій позиції, яка посунула вперед лінію української оборони. Це абсолютно нова позиція, з якої наші хлопці зараз ведуть вогонь по бойовиках. Але й снайперам бойовиків стало зручніше стріляти по українських солдатах.

Проте, це лише на перший погляд. Звідси ворог – як на долоні. Завдяки новій позиції він утратив можливість атакувати. На власні очі бачу – навіть таке, незначне, повернення двох-трьох сотень метрів української землі рятує українські життя. Принаймні, звідси цілитися в наших солдатів "Декі" не буде. 

Андрій Цаплієнко

Повʼязані теми:

Наступна публікація