Мобілізація у червні 2023: про що можуть не знати українці

Мобілізація у червні 2023: про що можуть не знати українці

Мобілізація

Мобілізація у червні -- кого можуть призвати, нова підстава для демобілізації, зміни у бронювання працівників, що змінилося у роботі ВЛК, чи можуть призвати студентів

Розповідаємо, що нового чекає на військовозобов'язаних у червні  2023 року, про що вони можуть не знати. 

Кого можуть призвати до армії у червні 2023 року

  • Військових, які проходили строкову службу.
  • Офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби.
  • Громадян, які не проходили військову службу.
  • Обмежено придатних під час воєнного стану.

Тепер зможуть мобілізувати на війну ще одну категорію чоловіків  

30 травня 2023 року ухвалений проєкт закону №9281, який передбачає внесення змін до статті 15, 18, 18−1 і 37 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу". Відтепер загальній мобілізації підлягатимуть військовозобов'язані, придатні та обмежено придатні за станом здоров’я віком від 25 до 60 років без досвіду військової служби, 

Чи мобілізуватимуть чоловіків з подвійним громадянством

Громадяни, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання не підлягають мобілізації. Навіть, якщо вони повідомляють про те, що мають друге громадянство, їх повинні зняти з військового обліку в Україні.

Нова підстава для демобілізації військових

Звільнятися  з військової служби  під час воєнного стану можуть військові, у кого близькі родичі  загинули або зникли безвісти під час дії воєнного стану. До близьких родичів належать чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба чи рідні (повнорідний, неповнорідний) брат або сестра.

Зміни у бронюванні військовозобов'язаних

  • Розширені критерії визначення важливих для економіки в галузі сільського господарства підприємств, працівників яких можна забронювати. Таким чином, ще більше військовозобов'язаних зможуть отримати відстрочення. Розширені критерії щодо площі оброблювальних угідь працівників підприємств яких можна забронювати, змінилися також  критерії й щодо розміру господарств за чисельністю застрахованих працівників. 
  • Встановлені чіткі терміни бронювання військовозобов'язаних. Раніше  бронювання відбувалося інколи дуже довго, по кілька місяців. Кабінет міністрів України вніс встановив строки ухвалення рішення про надання броні працівникам підприємств, тепер забронювати військовозобов'язаних працівників можна буде за 25 днів.

Зміни у роботі ВЛК

Уже влітку військово-лікарські комісії запрацюють при державних і комунальних закладах охорони здоровʼя. Також військові зможуть за спрощеною процедурою оформлювати довідку про обставини травматизації (поранення, контузія чи каліцтво) під час воєнного стану.

Медичні установи, які працюють у системі Міноборони, отримають доступ до електронних медичних карток пацієнтів цивільних медустанов.

Мобілізація студентів: чи можуть вручити повістку у червні

На час навчання студенти мають відстрочення від армії. Студент може отримати повістку для уточнення даних, однак мобілізації він не підлягає.

Якщо студента відрахують з навчального закладу, то його можуть мобілізувати. Студентів можуть мобілізувати і у перехідний між навчаннями час, коли вони мають статус абітурієнтів  --  вступають після закінчення коледжу до університету, після закінчення бакалаврату  до магістратури, до аспірантури чи докторантури. У більшості вищих навчальних закладів бакалаври отримують диплом у червні, липні, зараховують до магістратури на початку вересня. 

Станом на сьогодні студенти українських та закордонних вишів не мають права перетинати кордон України.  

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Актуальні запити
Наступна публікація