МЗС закликало Росію допустити українських медиків на окупований Донбас, щоб боротись з коронавірусом

МЗС закликало Росію допустити українських медиків на окупований Донбас, щоб боротись з коронавірусом

Фото: УНІАН

Країни Нормандської четвірки закликали Росію зробити все для припинення вогню на Донбасі.

Країни Нормандського формату закликали Росію забезпечити припинення вогню на Донбасі. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

Дипломати стурбовані тим, що глобальну пандемію бойовики сприймають як  сприятливий час для ескалації, і внаслідок обстрілів днями загинув українських військовий, ще троє були поранені.

"Разом з нашими партнерами по Нормандському формату - ФРН та Францією - ми закликаємо РФ, як сторону міжнародного збройного конфлікту, негайно виконати свої безпекові зобов'язання за Мінськими домовленостями, зокрема забезпечити стале припинення вогню на Донбасі. Ми розглядаємо цей крок не лише як необхідну передумову для прогресу на інших напрямках мирного процесу, але й як важливий елемент глобальних зусиль з протидії поширенню COVID-19, у дусі мирних закликів Генерального секретаря ООН", - йдеться у заяві МЗС.

Дипвідомство наголошує, що мешканці окупованої частини Донбасу опинилися у ролі заручників, беззахисних перед загрозою пандемії, оскільки через продовження бойових дій фактично заблокований доступ для СММ ОБСЄ, установ ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста та інших міжнародних гуманітарних неурядових організацій.

"РФ повинна забезпечити повний і безперешкодний доступ до тимчасово окупованих територій України, у тому числі до ділянки українсько-російського державного кордону. Це зобов'язання Росії за Мінськими домовленостями, яке було підтверджено під час останньої зустрічі лідерів у Нормандському форматі 9 грудня 2019 року, але досі залишається невиконаним", - наголошується у заяві.

Також Росію закликали забезпечити необхідною медичною допомогою незаконно ув’язнених українців та забезпечити доступ представників моніторингових місій та Міжнародного комітету Червоного Хреста, а також українських лікарів до населення тимчасово окупованих територій з метою проведення кваліфікованого медичного обстеження та лікування. І замість показної допомоги, перейти до справжніх кроків у боротьбі зі смертельним вірусом і припинити агресію проти України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація