На Донбасі розводять війська: ризики і небезпека, які можуть спіткати Україну в Станиці Луганській

На Донбасі розводять війська: ризики і небезпека, які можуть спіткати Україну в Станиці Луганській

Фото: УНІАН

Військові обіцяють не виходити з житлових кварталів Станиці.

Цього тижня на Донбасі стартувало розмежування військ.

У Золотому Луганської області українці відійшли на кілометр. Нібито те ж зробили і терористи, адже, згідно з умовами угоди, відведення на пілотних ділянках нового мирного проекту мало початися після семи днів цілковитої тиші, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Втім, як повідомляє кореспондент ТСН Андрій Цаплієнко, в Станиці Луганській, колишньому осередкові сепаратизму, українських військових благають не залишати свої позиції. Луганчанка Наталя Журбенко знає, що таке залишитися віч-на-віч із бойовиками. Жінка втекла від них з окупованого міста. Вона зібрала людей, привела до голови ОДА, аби й він збагнув, що відбуватиметься, якщо українці зроблять крок назад зі своєї землі.

"Щойно прочитала на сепаратистських сайтах: "Щойно це станеться, ми зайдемо. Станиця буде наша, і всіх проукраїнських будемо вішати, різати. Тому нічого хорошого на нас не чекає", - розповідає Катерина Артемова, мешканка Станиці Луганської.

Слід зазначити, що долю місцевих мешканців вирішили за сотні кілометрів від Станиці. За новим мирним планом, який підписали в Мінську, станеться взаємне відведення збройних формувань у Станиці Луганській, Золотому і Петрівському. Бойовики і українська армія мають відступити від лінії фронту на кілометр, якщо зброя мовчатиме сім днів поспіль. Якщо буде тихо, наступні чотири демілітаризовані зони будуть у Трьохізбенці, Новотошківці, Артемовому і Новоселівці Другій. Навколо Щастя, Трьохізбенки та Дебальцевого створюють так звані зони безпеки.

Лінією розмежування вважається Сіверський Донець, але в Станиці Луганській виникла досить дивна ситуація — ворог встановив блокпости на двох берегах ріки. Отже, якщо вони відводитимуть свої сили, то вочевидь закріпляться на панівних висотах. Якщо українці відходитимуть, то залишать центр селища.

Стратегічні втрати України очевидні. У разі наступу, за спинами мирних мешканців, бойовики легко створять на нашому березі річки свій плацдарм.

На контрольному переході, згідно з черговим мирним планом, залишаються прикордонники без зброї. Треба визнати – більшість людей у черзі на окуповану територію схвалюють майбутню демілітаризацію.

Ще одна стратегічна втрата, якої від українців вимагає Мінськ, є залізничний міст, який є прямим шляхом у тил українцям. "Залізничний міст перекритий. Якщо українські військові відійдуть від нього, значить, ДРГ будуть ходити сюди, як діти до школи", - Юрій Золкін, голова Станично-Луганської райдержадміністрації.

Україна ризикує заради миру. Та невідомо з яких причин, нерви у бойовиків здали в перший вечір режиму тиші.
Олександр Ковальчук, начальник групи цивільно-військового співробітництва ОТУ "Луганськ" заявив: "П'ять обстрілів було протягом 20-30 хвилин".

Семиденний термін тиші уже рахують. Грім пострілів, здається, почули в Києві, але не у Мінську, де угоди підписують. Леонід Кучма, представник України в Тристоронній контактній групі, обіцяє, що 5 жовтня поставить опонентам питання руба: "Ми бачимо, що та сторона не дотримується домовленостей. Напевно, з єдиною метою: зірвати взагалі весь цей переговорний процес. Не думаю, що за цим стоять маленькі командири. Це серйозне політичне рішення".

Але Москва намагається змалювати справу так, ніби не впливає на рішення окупантів, проте документ підписали учасники Тристоронньої групи, до якої входять Леонід Кучма, від російської сторони представником є Борис Гризлов, від ОБСЄ - Зайдік. Також стоять підписи лідерів бойовиків. Складається враження, що бойовики є самостійною стороною в переговорах. У такому форматі не складно передбачити наступний етап: Москва позбавляється статусу гаранту миру і стає лише учасником перемов. Україна напряму веде переговори з бойовиками, тому світ визнає конфлікт внутрішньо-українською справою, яка закінчується на умовах Москви.

На момент виходу матеріалу військові переконали – із житлових районів Станиці вони не відійдуть, а, якщо ворог порушить слово і перейдуть Сіверський Донець, українці готуються силоміць повернути свої позиції. За спостереженнями кеспондента ТСН.Тиждень Андрія Цаплієнка, українські війська готові зробити і два, і більше кроків вперед. Технічно Сіверський Донець не є для них серйозною перешкодою, якщо, звісно, буде наказ.

Андрій Цаплієнко.

Зрада чи початок кінця війни: українські бійці готуються до розмежування військ на Донбасі

Зрада чи початок кінця війни: українські бійці готуються до розмежування військ на Донбасі

Повʼязані теми:

Наступна публікація