На території "ЛНР" настав 1937-й рік - колишній український військовополонений

На території "ЛНР" настав 1937-й рік - колишній український військовополонений

Юрій Лазарьонок півроку пробув у полоні у бойовиків. / Фото: blog.cleveland.com

Юрій Лазарьонок розповів про піврічне перебування в полоні у терористів.

На території, окупованій бойовиками "ЛНР", настав 1937-й рік - усі один на одного доносять, а терористи відбирають у місцевих жителів житло, машини і бізнес.

Про це в інтерв'ю виданню "Событие" розповів 50-річний український військовий Юрій Лазарьонок з Дніпродзержинська, який півроку провів у полоні у терористів "ЛНР" і був "особистим військовополоненим Дрьомова" - одного з ватажків "козачків".

У серпні 2014-го року в районі Костянтинівки на Луганщині БТР, в якому Юрій був навідником-оператором, бойовики підбили кумулятивним снарядом. Водій загинув, а контужений навідник вибрався з машини, після чого втратив свідомість. Коли отямився, побачив, що навколо вороги.

"Мене відразу побили якісь козаки. Потім, правда, надали медичну допомогу", - розповідає Юрій.

Полоненого привезли в місто Стаханов, в будівлю міськвідділу міліції. Його помістили в камеру ізолятора тимчасового утримання в будівлі міськвідділу.

"Води давали по відру на добу на 10-15 осіб. Це на всі потреби - пиття, миття, туалет... Вода була брудна, ми її фільтрували через пляшку, набиту ватою. Сморід і бруд нестерпні! Годували раз на день прісною баландою і перловою або ячною кашею на воді. Крупа, мабуть, з російської гуманітарної допомоги - пріла, з цвіллю. Навіть цигарки були запліснявілі - я такого ніколи не бачив!" - розповідає військовий.

Мешканці в'язниці були найрізноманітніші: злочинці, просто місцеві жителі, яких кинули сюди за підозрою у співчутті українській владі, за доносом сусідів заради зведення старих рахунків або щоб відібрати майно.

"У них там 37-ий рік - усі один на одного стукають, відбирають бізнес, машини, житло... Бандитизм і мародерство - на кожному кроці, місцеві вже самі в шоці! Хто виїхав, може не повертатися - квартиру розграбують і присвоять сепари", - розповідає Юрій Лазорьонок.

Ув'язнених ганяли на примусові роботи: розвантажувати боєприпаси, рити окопи.

Потім Юрія перевели в окрему камеру, сказали, що тримають для обміну як "особистого військовополоненого Дрьомова". Під Новий рік до нього підселили Сергія Коноплицького, колишнього заступника польового командира бойовиків на прізвисько "Бетмен".

Ображений на колишніх товаришів по зброї Коноплицький багато розповів сусіду по камері.

"Якщо восени серед бойовиків була приблизно третина росіян, то взимку їх стало три чверті. Це, в основному, професійні військові. Вони формально звільняються з армії РФ і їдуть до нас воювати як найманці. Ці роблять основну роботу, потім ховаються, а місцеві бойовики позують і дають інтерв'ю російським журналістам", - розповідає колишній бранець.

Багато серед росіян безробітних з глибинки, які кажуть, що вдома немає роботи - всі місця зайняли таджики. Ось і їдуть на заробітки в Україну... Російські найманці отримують до 500 доларів в тиждень, місцеві - 400-460 доларів в місяць, ділиться Юрій інформацією, отриманою від інших в'язнів.

Як його звільнили, Юрій поки що не каже: "Викрали як Муссоліні...". Звільненого вивезли до Старобільська, звідти він через Харків дістався до Дніпропетровська.

Побачитися з батьком приїхав на кілька днів син Юрія, який теж служить в АТО. Навідником-оператором БТР, як і батько.

У планах звільненого - поправити здоров'я. Що буде робити далі, Юрій ще не знає: "Буде загострюватися обстановка, піду далі воювати".

Нагадаємо, 21 лютого на Луганщині стався обмін полоненими: 139 українських військових на свободі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація