Науковці озвучили три сценарії підтоплення через підрив Каховської ГЕС: один з них - катастрофічний

Науковці озвучили три сценарії підтоплення через підрив Каховської ГЕС: один з них - катастрофічний

Підтоплення Херсонщини внаслідок підриву Каховської ГЕС / Скриншот

За прогнозами науковців, через 5-7 днів після прориву дамби рівень води на затоплених територіях має почати стрімко спадати.

Фахівці ННЦ розглянули та змоделювали три сценарії затоплення навколишньої дамби Каховської ГЕС: катастрофічний, реалістичний і ймовірний.

Дослідження підготовано фахівцями ННЦ "Світовий центр даних з геоінформатики та сталого розвитку" КПІ ім. Ігоря Сікорського станом на 30.10.2022 року.

Один зі сценаріїв - катастрофічний. За ним можлива максимальна зона затоплення в результаті одномоментного повного знищення дамби Каховської ГЕС.

"В реальних умовах здійснення такого сценарію вкрай малоймовірне (вірогідність виникнення менше 4 %), і його реалізації будуть заважати чинники формування морфометричної структури басейну гирла Дніпра та максимально можливий об’єм води із Каховського водосховища (води з водосховища не вистачить покрити таку велику площу)", - йдеться у повідомленні.

Катастрофічний сценарій затоплення прилеглих до ГЕС територій

Ще один варіант більш реалістичний. Фахівці спрогнозували, що зона потенційного максимального затоплення охоплює найбільші за площею території, які може бути затоплено під час реалізації катастрофічного сценарію із повним знищенням дамби ГЕС.

Відрізняється від попереднього (катастрофічного) врахуванням максимально можливого об’єму води з Каховського водосховища, який може затопити території. Швидше за все, такий сценарій теж не буде реалізовано в більшості випадків прориву дамби (вірогідність виникнення 15 %), але під час такого сценарію зазначені максимальні реалістичні масштаби затоплення території", - зазначають фахівці.

Реалістичний сценарій максимального затоплення прилеглих до ГЕС територій

Третій імовірний сценарій охоплює ділянки із найбільш вірогідними зонами затоплення території (вірогідність виникнення 80 %) при прориві дамби. Сценарій відрізняється від попередніх (катастрофічного та реалістичного) тим, що передбачає не повну одночасну руйнацію всієї дамби, а сильне руйнування тільки її частини.

"30-60 % від повної конструкції, що призведе до значно меншої руйнівної хвилі (до 3,5 м), меншого витоку води у одиницю часу (від третини до половини від зазначеного об’єму у аналізі Dämningsverket AB), що дозволить низці факторів значно стримати можливе просування води по території і зменшить максимальну площу, яка може бути затоплена після прориву", - вказано у дослідженні.

Імовірний сценарій затоплення прилеглих до ГЕС територій

У звіті йдеться, що охоплення затопленої території ймовірного сценарію наступить через 3-5 днів, залежно від пори року.

Загальна площа, яка може бути потенційно вкрита водою разом з руслом і гирлом Дніпра сягає 1126 км2. 

"Також під водою можуть опинитися н.п. Олешки та Гола Пристань. Частково може затопити Олександрівку, Широку Балку, Софіївку, Виноградне та інші зазначені на карті населені пункти. Рівень води, який може затопити ці населені пункти може коливатися, і в залежності від ступеню руйнування дамби може становити від декількох десятків сантиметрів до 1,5 м і більше", - вказано у звіті.

Додамо, що через 5-7 днів після прориву дамби рівень води на затоплених територіях має почати стрімко спадати і, залежно від сезону року, має повернутися до попередньої норми за 1-2 тижні. У квітні - вересні це може скласти 1 тиждень (за умови сухої погоди), у жовтні – березні – 2 тижні і більше. Окремо вода лишиться ще на 1-2 місяці в локальних пониженнях, площа яких не становить більше декількох квадратних кілометрів.

Підрив Каховської ГЕС: що відомо

У ніч проти вівторка, 6 червня, російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. На Херсонщині розпочалася евакуація населення, а президент Володимир Зеленський скликав засідання РНБО.

Підрив росіянами Каховської ГЕС може позбавити питної води жителів Херсонщини та окупованого Криму, а також становить загрозу для Запорізької АЕС.

Як повідомили в "Укргідроенерго", внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

Читайте також:

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація