Немає суперечностей: в ОП відреагували на протилежні заяви Лубінця і Верещук щодо паспортів РФ

Немає суперечностей: в ОП відреагували на протилежні заяви Лубінця і Верещук щодо паспортів РФ

То брати чи не брати паспорт РФ: українські чиновники заплуталися у заявах / Фото: Associated Press

Подоляк прояснив українцям на окупованих територіях, варто брати їм російський паспорт, чи ні.

Окупанти продовжують незаконну паспортизацію населення захоплених територій і змушують місцевих українців брати паспорти РФ.

Що робити українцям у такому випадку, думки наших чиновників розділилися. Омбудсмен Дмитро Лубінець порадив українцям на окупованих територіях брати паспорти РФ для збереження власного життя. Уповноважений ВР запенив, що за таке українська влада не каратиме.

Своєю чергою віцепрем'єрка, міністерка з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук закликала українців не брати російські паспорти.  

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, коментуючи висловлювання своїх колег, заявив, що не бачить у цих заявах дисонансу.

"У порадах представників держави Дмитра Лубінця та Ірини Верещук громадянам на окупованих територіях немає жодних суперечностей. Якщо ви маєте змогу не отримувати російський паспорт, намагайтеся не отримувати. Якщо вам необхідно взяти російський паспорт, щоб уникнути репресій, катувань, – беріть", – радить Подоляк.

За його словами, принципова громадянська позиція заслуговує найвищої оцінки. Але Україна точно не виграє від збільшення числа наших полонених чи закатованих громадян.

Радник голови ОП запевнив, що Україна не буде переслідувати громадян, які "пасивно" отримали російський паспорт.

"Ключове – пасивно, під жорстким примусом. Бо це (примус до непотрібного російського паспорта) –  одна з важливих технологій залякування з боку Рф і безумовна ознака системного геноцидного формату війни", – зазначив Подоляк.

Водночас він запевнив, що кожен із тих, хто активно сприяли окупантам, обіймали посади в окупаційних адміністраціях, допомагали в організації "референдумів" і під камери брали російські паспорти, відповідатиме перед законом.

Нагадаємо, російський диктатор Володимир Путін підписав указ, який дозволяє примусово депортувати жителів тимчасово окупованих територій України, які не взяли громадянство РФ. В ISW пояснили, навіщо диктатор ухвалив таке рішення.

Також Путін доручив забирати російське громадянство у тих, хто засуджує війну проти України.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація