Обмін утримуваними особами та відкриття нових КПВВ: що обговорювали під час засідання ТКГ щодо Донбасу

Обмін утримуваними особами та відкриття нових КПВВ: що обговорювали під час засідання ТКГ щодо Донбасу

Фото: Операція об'єднаних сил / Facebook

Чимало зрушень блокуються через політичні питання.

У середу, 14 жовтня, в режимі відеоконференції відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи щодо ситуації на Донбасі. Там обговорювали режим перемир'я на передовій, обмін утримуваними особами, відкриття нових пунктів пропуску на лінії розмежування, а також констатували гальмування роботи ТКГ через політичні питання.

"Незважаючи на складний процес, можна відзначити позитивні зрушення в частині розблокування консультацій у межах ТКГ, а також продовження розмінування на трьох ділянках у Донецькій і Луганській областях України", - повідомляється на сайті президента України.

  • 80 днів тиші

Перемир'я на Донбасі триває вже 80 днів - від 27 липня. Хоча й трапляються поодинокі обстріли.

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Яшар Халіт Чевік відзначив досягнення у запровадженні режиму тиші, який дотримується вже майже три місяці, та наголосив на необхідності забезпечення його сталого характеру.

  • Гальмівні політичні питання

Представник ОБСЄ Яшар Халіт Чевік зазначив, що політичні питання, через які засідання безпекової групи ТКГ є не такими результативними, як хотілося б, не повинні стояти на чільному місці в роботі цієї групи. Зокрема, потрібно вирішити питання оновленого плану розмінування, враховуючи наближення зими.

Під час обговорення політичних питань ішлося про недопущення блокування роботи ТКГ, також обговорювалися пропозиції до плану дій з реалізації Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей, зазначила пресслужба президента.

  • Умови зберігання радіоактивних матеріалів

Українська делегація у соціально-економічній групі знову порушила питання можливості формування групи експертів під егідою МАГАТЕ для моніторингу зберігання радіоактивних матеріалів на тимчасово окупованій частині Донецької та Луганської областей.

  • Звільнення утримуваних осіб

Триває підготовка до обміну утримуваними особами. Україна вже передала список з чотирма категоріями таких осіб. А з тимчасово окупованих територій Донбасу такої інформації не надано. Про це зазначив координатор ОБСЄ у гуманітарній групі Тоні Фріш під час обговорення питання взаємного звільнення утримуваних осіб.

  • Відкриття нових КПВВ

Координатор ОБСЄ у гуманітарній групі Тоні Фріш констатував готовність сторін одночасно відкрити два нові контрольні пункти в'їзду/виїзду в Луганській області в першій декаді листопада. Це мають зробити на виконання домовленостей саміту "нормандської четвірки" в Парижі у грудні 2019 року.

Українські військові на передовій не святкують День захисника Вітчизни

Українські військові на передовій не святкують День захисника Вітчизни

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація