Переселенці змушені повертатися до ОРДЛО через нестачу коштів на їжу й житло

Переселенці змушені повертатися до ОРДЛО через нестачу коштів на їжу й житло

Фото: UN News Centre

У вересні кількість людей, які повернулися в зону АТО, збільшилася на 3%.

Соціологічне дослідження виявило, що 70% переселенців із Донбасу змушені повертатися до ОРДЛО через брак коштів на оренду житла та неспроможність знайти роботу.

Про це повідомляє Міжнародна організація міграції ООН.

"Більше половини внутрішньо переміщених осіб, які повертаються, - це пенсіонери віком понад 60 років", - інформує МОМ.

Відомство звертає увагу, що життя в зоні АТО робить пенсіонерів вразливими не тільки фізично, але й матеріально. Адже виплата пенсій залежить від статусу переселенця й від перебування на підконтрольній українській владі території.

Але й у своїх домівках на Донеччині людям вкрай важко вижити. Майже дві третини людей, які змушено поїхали назад до окупованих територій, відповіли, що їхній заробіток покриває лише витрати на харчування. У середньому за місяць в ОРДЛО вони заробляють 87 доларів (2362 грн). Це на 26 доларів більше, ніж розрахований Міністерством соціальної політики прожитковий мінімум (від 1 грудня – це 1762 грн). Проте майже на тисячу гривень менше за мінімальну зарплату в Україні, яка становить 3,2 тис. грн.

За даними Міжнародної організації міграції, кількість переселенців, які повернулися до ОРДЛО, збільшилася на 3% у вересні.

"Першочерговим питанням для нас залишається забезпечення доступу людей до гуманітарної допомоги, щоб підтримати уразливі групи населення", - прокоментував голова місій МОМ в Україні Томас Вайс під час візиту на український Схід минулого тижня.

Нагадаємо, нещодавно в терористичній "ДНР" вирішили, що можуть позбавляти права на житлову площу переселенців, якщо людина протягом шести місяців не проживала вдома без поважних причин.

Повʼязані теми:

Наступна публікація