Підозра в шпигунстві та кримінал. Звільненими з російського полону українцями займуться правоохоронці

Підозра в шпигунстві та кримінал. Звільненими з російського полону українцями займуться правоохоронці

Фото: УНІАН

З полону відпустили чотирьох українців.

Звільнені з полону українці уже в Києві. Сьогодні чартером їх привіз з російського Ростова через Мінськ у столичні Жуляни Віктор Медвечук. Це троє військовослужбовців та один цивільний. Але чому один з лідерів "Опозиційної платформи" звільнив з полону саме цих людей і саме перед виборами? І чому Служба безпеки має питання до всіх звільнених, а одного правоохоронці одразу ж планують затримати?

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Десятки журналістів чекають рейс з Мінська. Зрештою повідомляють, що полонені прилетять не рейсовим літаком, а чартером і одразу у ВІП-термінал аеропорту "Київ".

Лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук перевіряє, чи всі на місці і виводить звільнених.

Радість, сльози, щирі обійми. Далі - питання журналістів, на більшість з них затримані не можуть або не хочуть відповідати. Перше - як потрапили в полон.

"Ні, без коментарів".

Коментарі дає сайт Міністерства внутрішніх справ України. Забиваємо в пошуку "Дмитро Великий" - цей військовослужбовець не потрапляв у полон. Він дезертирував з української армії, потім перебрався в Росію на заробітки. Там його вчинок не оцінили, а заарештували, звинуватили у шпигунстві і тримали у в'язниці.

Найзрозуміліша історія у Максима Горянова. У пресі його називали водієм того "КамАЗа", який місяць тому завіз сімох бійців у полон до сепаратистів. Сам Максим заперечує, каже, він був у кузові і спав.

"Я не знаю (чому саме його звільнили –ред.), це для мене така ж сама таємниця, як і для всіх. Додому хочу, в Нікополь", - говорить Максим.

Речниця СБУ одразу повідомляє журналістам, цих чоловіків одразу додому не відпустять, бо до кожного з них у слідчих є серйозні запитання, і навіть конкретні звинувачення у кримінальних злочинах, а особливо до Дмитра Великого.

"Справу веде військова прокуратура, ми її повідомили. Слідчі будуть здійснювати всі необхідні заходи", - сказала Олена Гітлянська.

Віктор Медведчук переконує, що не знав про кримінальне минуле звільнених, а забрав тих, кого йому дали.

Українських військових з полону не звільняли добрих півтора роки. А те, що Віктору Медведчуку вдалося це зробити саме перед виборами, він нічого дивного не бачить.

"Дивіться, якщо це піар, то цим піаром я займаюся з 2014 року. Дякую", - сказав Медведчук.

Спасибі Медведчук каже і сепаратистам. Але називає він їх представниками Донецька і Луганська.

Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація