Полковник РФ "Юстас" наглядає за військами "ЛНР" та ховається від кредиторів у Луганську. Контррозвідка СБУ розкрила окупанта

Полковник РФ "Юстас" наглядає за військами "ЛНР" та ховається від кредиторів у Луганську. Контррозвідка СБУ розкрила окупанта

Полковник стежив за бойовиками та доповідав у Москву.

Контррозвідка СБУ спільно з ТСН.ua розповідає громадськості про російських військових, які беруть участь у бойових діях на боці "Л/ДНР".

Тепер СБУ оприлюднила інформацію про полковника Нурулліна Наіля, позивний "Юстас". Він начальник комендатури військ територіальної оборони 2-го "армійського корпусу" окупаційних військ РФ, який діє у Луганській області.

"Юстас" народився 21 вересня 1961 року, у місті Каган Бухарської області Узбекистану.

Від 1979 до 1983 року навчався у Вищому прикордонному Червонопрапорному командному училищі КДБ СРСР ім. Дзержинського (м. Алма-Ата, Казахстан). Від 1983 до 2006 року проходив службу в Прикордонних військах Радянського Союзу та Російської Федерації. У 1983 – 1985 роках перебував в Афганістані; наприкінці відрядження до цієї країни за виконання "інтернаціонального обов’язку" був нагороджений орденом Червоної Зірки.

Після виходу на пенсію 2006 року у званні полковника, Нуруллін оселився в Оренбурзі та вирішив зайнятися будівельним бізнесом. Від 2007 до 2014 рік обіймав посади генерального директора підприємств "Ремстройсервис" і "Монтажспецстрой" (м. Бузулук).

"На момент початку військової агресії РФ проти України Нуруллін мав відчутні проблеми. Ділових якостей колишнього прикордонника не вистачило для успішного ведення бізнесових справ. Борги "Юстаса", наполегливі нагадування кредиторів щодо їх повернення та заведені поліцією кримінальні справи змусили Нурулліна чкурнути подалі. Найліпшим варіантом уникнути проблем та відповідальності "Юстас" обрав особисту участь в окупації України", - уточнює розвідка.

На вже окупованій Російською Федерацією території Луганщини Нуруллін з’явився у вересні 2014 року та одразу обійняв гучну посаду "начальника штабу Південно-східного фронту "Всевеликого войска Донского" в "ЛНР". Необхідно відзначити, що подібні призначення ніколи не відбувалися без погодження з кураторами "войска" з ГУ ГШ ЗС РФ, яке всебічно використовувало озброєні загони козаків під час захоплення Луганської області. Імовірно, поява Нурулліна в "ЛНР" була напряму пов’язана з планами військової розвідки Росії, що засвідчила його подальша кар’єра в окупаційних військах РФ.

Так, наприкінці 2014 року військове командування РФ ухвалило рішення реорганізувати численні підконтрольні Росії загони бойовиків на Донбасі в єдину структуру за зразком збройних сил РФ, яка включала у себе два так звані "армійські корпуси", які діяли під прикриттям "народної міліції ДНР і ЛНР". У цій структурі не було місця казачим загонам Мозгового, Бєднова, Дрьомова, Конкіна, Гайдея, Сафоненка та інших, які в більшості випадків намагалися діяти на власний розсуд, а тотальні пограбування бойовиками місцевого населення, викрадення людей з метою викупу лише підтвердили статус озброєних злочинних угруповань. Саме тому їм був поставлений ультиматум: або увійти до складу корпусів як новостворені батальйони територіальної оборони (БТрО), або розійтися по домівках. Непокірних командирів (Бєднов, Мозговий, Дрьомов) було знищено фізично, частина втекла до Росії, а бойовики, що залишилися, таки стали бійцями БТрО.

У березні 2015 року Юстас-Нуруллін був призначений координатором діяльності вищезазначених БТрО на окупованій території Луганщини. Відтепер його посада називалася "військовий комендант народної міліції ЛНР", а трохи згодом – "начальник комендатури військ територіальної оборони".

Основним завданням Нурулліна на той час було наведення ладу в новостворених батальйонах територіальної оборони, бойовики яких на той час мали такі "заслуги" як віджимання майна у місцевих підприємців, банальний грабунок усього, що погано лежить, та розкрадання гуманітарної допомоги РФ. Щоб забезпечити хоч мінімальне виконання завдань російського командування, "Юстас" фактично виконував функції наглядача за цими колишніми бандформуваннями та особисто доповідав про стан справ командувачу "другого армійського корпусу" генералу Никифорову (позивний "Тамбов", прізвище прикриття Моргун). Також Нуруллін особисто підтримував зв'язок з московськими кураторами зі спецслужб та надавав їм інформацію про українських бійців, які потрапили у полон окупантів.

Рядовим бойовикам Нуруллін не надто довіряв. Перед виходом безпосередньо на передову "Юстас" давав вказівку командирам батальйонів забирати у них на цей час усі документи, телефони та навіть записники, щоб у разі узяття в полон не було можливим ідентифікувати цих осіб, багато з яких були громадянами РФ.

Водночас, "Юстас" з часом особливо вже не переймався проблемами підлеглих. У 2016 році він увійшов до складу правління громадської організації "Союз ветеранів Афганістану Луганщини", а також систематично контактував з представниками відомого "Союзу добровольців Донбасу" та намагався узяти участь в установчому з’їзді цієї організації, повністю підконтрольної російським спецслужбам. Але з якихось причин російські куратори наказали Нурулліну продовжити виконання завдань на окупованій території.

Зараз "Юстас" проживає в окупованому Луганську. Додому до РФ він явно не поспішає. Адже "сіра зона" окупованих територій – це ідеальне місце для людини, на яку вдома чекають кредитори, судові пристави та поліція.

За даними Контррозвідки, досить значна кількість російських відставних військових, колишніх співробітників правоохоронних органів та інших авантюристів побачили у вторгненні в сусідню країну можливість не тільки втамувати ностальгію за "единым и  неделимым СССР", але також непогано підзаробити і втекти від побутових проблем.

У попередніх публікаціях йшлося про особистих охоронців ватажка "ДНР" Віталія Захарченка, а також про знищеного у Сирії генерала РФ Валерія Асапова і генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі. Про генерала Михайла Теплинського відомо, що його приїзд на окуповані території прирівнювався до Армагедону. А ще один російський генерал Борис Фомичов став відомим після викладеного в Інтернет запису його гнівної промови, адресованої чеченським найманцям, які з переляку втекли з поля бою. Також була інформація про генерала Геннадія Анашкіна, який захоплював Крим та керує "армією ЛНР". Та про розгульне життя полковника армії РФ на Донбасі "Баркаса".

Бойовики "ЛНР" виселяють людей із будинків, розташованих на лінії розмежування

Бойовики "ЛНР" виселяють людей із будинків, розташованих на лінії розмежування

Повʼязані теми:

Наступна публікація