Понад 500 українських військових скоїли суїцид за час війни – Богомолець

Понад 500 українських військових скоїли суїцид за час війни – Богомолець

Архівне фото / Фото: УНІАН

Більшість самогубство скоюють силовики віком до 40 років. 

Від початку війни на Донбасі наклали на себе руки через посттравматичний синдром понад 500 українських військових. Про це повідомила нардеп та радник президента з гуманітарних питань Ольга Богомолець.

"Проблема суїцидів серед ветеранів АТО — одна з найболючіших трагедій нашого суспільства. За весь час війни понад 500 наших воїнів наклали на себе руки внаслідок посттравматичного синдрому. Це — проблема всіх країн, що воювали, але в Україні через відсутність системної роботи з ветеранами це питання стоїть особливо гостро", - наголосила вона.

Вона навела дані за підсумками дослідження фахівців національного державного інституту соціальної та судової психіатрії МОЗ України.

"Майже 85% суїцидів скоюють учасники АТО у віці до 40 років, більшу частину з них складають особи до 30 років (45,5% від усіх). Одним з найбільш суттєвих серед чинників, пов'язаних з суїцидом, виявився "стан алкогольного або наркотичного сп'яніння під час скоєння суїциду". Він був зафіксований у 51% загиблих", - йдеться у повідомленні Богомолець.

Психологічний портрет самогубця — ветерана війни Проблема суїцидів серед ветеранів АТО — одна з найболючіших трагедій н...

Опубликовано Ольгой Богомолець 18 сентября 2017 г.

Серед способів скоєння самогубства переважає поранення вогнепальною зброєю (61%) та повішення (31%).

"Це — страшна статистика, яка вимагає негайного втручання держави та суспільства у ситуацію. На моє глибоке переконанння, психологічна підготовка бійців повинна починатися ще до бойових дій — на стадії мобілізації або підписання контракту. Люди повинні розуміти, на що вони йдуть і які наслідки для їхньої психіки це матиме", - наголосила парламентар.

Богомолець вважає, що для повернення бійців АТО до мирного життя має бути створена система надання психологічної допомоги, в яку включитися не лише медпрацівники, але й члени родин та суспільство.

На її думку, в Україні варто створити Міністерство у справах ветеранів та мережу ветеранських центрів в усіх регіонах України, де бійці могли би проходити реабілітацію.

"Гроші на все це у відповідних міністерствах та відомствах є. Залишилося лише знайти бажання. І я зроблю все, щоб це бажання в них з'явилося. Ми не можемо дозволити, щоб найкращі, найсміливіші, найпатріотичніші громадяни нашої країни просто так залишали це життя. Вони нам дуже сьогодні потрібні", - підсумувала вона. 

Нагадаємо, раніше в Україні було створено реєстр самогубств серед військовослужбовців і демобілізованих із зони АТО. Дані передаються в Інститут судової психіатрії, в базі вже понад 100 анкет, портретів ветеранів, які вчинили суїцид. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація