Повернулись до України. Як армія без жодного пострілу відновила контроль над селами під Горлівкою

Повернулись до України. Як армія без жодного пострілу відновила контроль над селами під Горлівкою

Фото: Reuters

Мешканці були раді побачити українську владу.

Завдяки блискавичній спецоперації під контроль України повернули Травневе і Гладосове. Ці населені пункти були у так званій сірій зоні, де панує безвладдя, з якої найманці обстрілюють українські позиції.

Як повідомляється у сюжеті ТСН.Тиждень, військові кажуть, що мали амбітніші плани, але передчасний розголос у соцмережах зупинив їхній рух.

Наразі для тих, хто живе у звільнених селах, головне, що це сталося без жодного пострілу. Російська пропаганда відреагувала миттєво і випустила фейковий лист до місії ОБСЄ, авторство якого нібито належить місцевим жителям. В листі йдеться про нібито репресії, які чинять українські військові.  

У ніч проти 22 листопада заметами і кучугурами штурмовий батальйон просунувся вперед. За цю ніч лінія фронту на Світлодарській дузі вирівнялась, а Україна повернула собі два села. У Травневому жили тривалий час без світла, води та магазинів. Військові доставили одразу гуманітарну допомогу - хліб, консерви, борошно. Місцеві розповіли, що користувались гривнями і рублями. Ціни на товари дуже високі. Зокрема, в Бахмуті масло коштує 42 грн за 500 грам, а в селі – удвічі дорожче.

Лікаря у Травневому давно вже не бачили. Військові медики нашвидкуруч розгорнули медпункт. Голова найближчого українського села приїхав в обозі з військовими. Тепер повернуті Україні села - його головний біль. «Усе в вас буде: медицина, продукти харчування, вода, електроенергія», - розповів голова Новолуганської селищної ради Костянтин Саркісов.

«Перші слова, коли ми сюди зайшли, були: «Слава Богу, що Україна зайшла, де ж ви були раніше», - пригадав військовий із позивним «Маестро».

Під час звільнення населених пунктів жоден із бойовиків не постраждав. Ворожий підрозділ втік, як тільки побачив українців. Наші військові не стали стріляти противникові в спину. За одну ніч звільнено два населених пункти без жодного пострілу.

У ніч проти 22 листопада з околиць Гладосового відступило близько десятка бойовиків. Імовірно, тут залишились родичі бойовиків. Щодо них жодних заходів застосовуватися не буде, запевнили військові ЗСУ.

Тепер зрозуміло, чому Гладосове більш насторожено зустрічає синьо-жовтий прапор. У багатьох тут паспорти "ДНР". Село жило за московським часом, але час змінився на київський. Щоправда, валюту агресора в крамниці не встигли поміняти. «Русскій мір» відступає. Йому на зміну приходить просто – мир із присмаком свіжого хліба і сльозами надії. 

Андрій Цаплієнко

Життя після окупації: у звільнені села повертається український прапор і українські гроші

Життя після окупації: у звільнені села повертається український прапор і українські гроші

Повʼязані теми:

Наступна публікація