Позиції ЗСУ після розведення та радість людей у сірій зоні: штаб ООС показав нову лінію фронту біля Катеринівки

Позиції ЗСУ після розведення та радість людей у сірій зоні: штаб ООС показав нову лінію фронту біля Катеринівки

Фото: Тетяна Погукай

Розведення завершене, наступає новий етап війни на окремій ділянці Луганської області.

Престур до сірої зони влаштували українським журналістам у штабі Операції Об’єднаних сил на Донбасі. Три десятки працівників ЗМІ посадили до шкільного автобуса та вивезли до Золотого і Катеринівки, куди раніше під час відведення військових телекамери не підпускали, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Протягом п’ятьох днів ми виконували певні заходи щодо розведення сторін. Суспільство впевнити, що ніякої загрози для населення після розведення не існує –ми змінили лише тактичне положення", - пояснив командир ОТУ "Північ" Олег Мікац. Журналістам показали нові позиції, на які солдати відійшли після розведення. Щоправда, репортерів там було більше, ніж вояків. У нашвидкуруч викопаних шанцях кипить робота – деревом оббивають стінки й утеплюють бліндажі. Солдати з пресою не говіркі, особливо на тему відведення. "Ми просто виконуємо наказ. Ми військові. Нам сказали – ми відійдемо. Нам сказали - ми підійдемо. Це просто армія", - пояснив один із вояків на псевдо "Учитель".

Розведення в Золотому: українських журналістів пустили до зони відведення військ

Розведення в Золотому: українських журналістів пустили до зони відведення військ

Окопи стануть на зиму другим домом бійцям із передової. "Ніякого суму. Буржуйка є, тепло є, все влаштовує, все нормально", - запевняють вони. Бетонні перекриття, колючий дріт, протитанкові стовпчики – ці укріплення звели за лічені дні. Відтепер це - нова лінія фронту. "До розведення позиції російсько-окупаційних військ знаходились на відстані 180-800 метрів, а тепер демілітаризована зона складає 2 кілометри", - пояснює пресофіцер ОТУ "Північ" Володимир Фітьо.

Покинутих укріплень звідси не видно – вони вище і за мостом. Пресі їх не показують. Одразу за новими позиціями і нова розмітка – на землі ще не висохла фарба від намальованої пензлем лінії розведення. Попереду – сіра зона. У Катеринівку, де до останнього були облаштовані укріплення, військовим дорога закрита. Це – територія спостерігачів ОБСЄ та Національної поліції. Патрулі там працюють цілодобово – як піші, так і на авто. "Підтримка з боку військових у нас є, і ми готові до таких несподіваних моментів, як ДРГ", - запевняє боєць загону Нацполіції з позивним "Святослав".

За відходом наших сил із Катеринівки уважно спостерігали місцеві. Сказати, що вони радіють –це нічого не сказати. Люди зізнаються, що вже кілька днів на вулицях селища і довкола панує тиша, але їм цього замало. Місцеві хочуть, аби українські війська вийшли з цього району взагалі. "Нам треба, щоби взагалі війська прибрали, нам потрібен мир", - кажуть вони. Розведення закінчилось, ОБСЄ верифікувало пророблену українськими військовими роботу, лінія фронту відсунулась углиб нашої території на кілометр.

Як повідомлялося, у районі проведення операції Об’єднаних сил на Донбасі після початку розведення військ у Золотому запровадили режим "Жовтий". Це означає, що перебування та переміщення осіб здійснюється за наявності документів, що посвідчують особу, при цьому здійснюється огляд особистих речей та транспортних засобів. Військовослужбовці та правоохоронці на період дії режиму "Жовтий" мають спеціальні повноваження.

Кореспондент ТСН Руслан Ярмолюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація