"Припинити братовбивчу війну". Лукашенко заявив про готовність включитися у конфлікт на Донбасі

"Припинити братовбивчу війну". Лукашенко заявив про готовність включитися у конфлікт на Донбасі

Фото: Reuters

Цю проблему, на його думку, мають вирішити три слов'янські народи.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що заради миру на Донбасі Білорусь готова включитися у конфлікт на сході України.

Про це він сказав на Форумі регіонів України та Білорусі у Гомелі, у п'ятницю, 26 жовтня.

"Щоб бути абсолютно однозначним і нас розуміли наші брати-українці і ті, хто нас почує, нашу позицію. Хочу прямо перед вами заявити - ми готові включитися у цей конфлікт там, де складно і де немає тієї довіри, яка повинна бути. Ми готові це зробити заради одного - заради миру. Цю проблему ми повинні вирішити, - три слов'янські народи. Це наша біда, це наша проблема, - ані європейці, американці, ані хтось інший. Це ми повинні вирішити проблему, щоб вона не була заморожена", - заявив Лукашенко.

Він зазначив, що Білорусь "не проситься ні посередниками, ні миротворцями" в конфлікт на Донбасі.

"Я вже сказав, якщо ми прийдемо з півночі до вас... ми прийдемо на комбайнах і тракторах, на тролейбусах і автобусах, ми ніколи не прийдемо до вас на танках", - наголосив Лукашенко.

"Україна завжди буде потужною, успішною і єдиною. Але треба вміти домовлятися. Потім вирішимо, хто винен. Давайте цю проблему залишимо нашим дітям, нехай вони потім, через певний час (далеке бачиться на відстані), нехай вони вирішують. Сьогодні потрібно припинити братовбивчу війну, ми до ваших послуг", - наголосив Лукашенко.

Президент Білорусі зазначив, що для нього є неприйнятним, що "українську землю використовують, як розмінну монету".

Президент України Петро Порошенко своєю чергою зазначив, що українсько-білоруський кордон є і завжди буде "лінією миру" між державами. 

"Це є кордон дружби, і в жодному разі не маємо допустити, щоб для України з території Білорусі була будь-яка загроза. Ми не чекаємо, знаємо, що цього не буде і звичайно ми не хочемо, щоб Росія використала Білорусь для того, щоб зайти нам у фланг", - наголосив український президент.

Нагадаємо, 25-26 жовтня у білоруському Гомелі триватиме Перший форум регіонів України та Білорусі. Російські ЗМІ вже встигли поширити фейк про українського віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка, стверджуючи, нібито він під час засідання форуму просив представників Білорусі не розмовляти російською мовою.

Повʼязані теми:

Наступна публікація