Пристайко розповів про можливий компроміс з РФ щодо виборів в ОРДЛО та контролю над кордоном

Пристайко розповів про можливий компроміс з РФ щодо виборів в ОРДЛО та контролю над кордоном

Фото: Інвестиційний форум RE:think

Він сумнівається, що провести там вибори вдасться одночасно з рештою України.

Очільник МЗС Вадим Пристайко заявив, що процес реінтеграції Донбасу буде "болючим та сповненим неприємних компромісів", назвав умови проведення виборів в ОРДЛО та озвучив, як може повернутися контроль над кордоном.

Про це він розповів в інтерв’ю ВВС.

Пристайко наголосив, що чинною залишається позиція, за якою прямі переговори з представниками терористичних "ЛНР" та "ДНР" не ведуться.

Також він прокоментував те, що питання призначення виборів в ОРДЛО може розглядатися Україною тільки після розпуску терористичних квазіугруповань, і як ставиться до цього РФ.

"У нас своя позиція, Москва думає зовсім зворотне. А десь посередині можливий компроміс. Наприклад, на момент проведення виборів їх не має існувати, адже з'явиться нова влада. Я думаю, що у всіх в голові є це розуміння, але заради політичних заяв всі говорять на емоційних тонах перед зустріччю", - зазначив він.

Пристайко додав, що українська сторона ставила питання про те, що результати так званих попередніх виборів мають бути скасовані для того, щоб відкрити шлях для нормальних виборів, а також нагадувала, що після того, як влада заходить, "лідери", "міністерства" в ОРДЛО мають бути скасовані.

"Буде дуже болючий і сповнений неприємних компромісів процес реінтеграції", - заявив він.

Пристайко зазначив, що проведення там виборів наступного року одночасно з місцевими по всій Україні було "ідеальною ситуацією", але зробити це, напевно, не вдасться.

Він наголосив, що контроль за кордоном - це останній пункт мінських домовленостей. "Хоча наш попередній президент заявив, що це просто список без хронологічного порядку. Вибачте, але якщо там записано крок за кроком, що робиться погодинно, то інакше, ніж хронологія це ніхто не читає", - пояснив Пристайко.

"Не треба плутати український контроль над кордоном і контроль над кордоном. Адже можна під час переговорів вийти на формулу, коли контроль за кордоном відбувається спільно, наприклад, України і ОБСЄ", - зазначив міністр.

"Ви ж знаєте, що на території України є дві місії – одна СММ ОБСЄ, а ще є спостережна місія, яка перебуває в двох пунктах перетину між Україною та Росією на кордоні. От одна з ідей була, щоб розширити цю місію на всі 400 кілометрів кордону за рахунок технічних засобів, дронів, камер", - розповів Пристайко.

Він зазначив, що це не те, чого хоче Україна, адже вона прагне, щоб туди вийшли ЗСУ, прикордонники, але, за словами Пристайка, "це вже перший крок, аби хтось, крім росіян, контролював цей кордон".

Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмаєра", яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України. Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 та 2 жовтня у Києві та великих містах відбулися акції протесту. Вони мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра". Детальніше про те, що таке "формула Штайнмаєра" та як на її погодження відреагували в Україні та світі читайте за посиланням.

"Ніяких виборів під дулами кулеметів". Зеленський пояснив свою позицію щодо "формули Штайнмаєра"

"Ніяких виборів під дулами кулеметів". Зеленський пояснив свою позицію щодо "формули Штайнмаєра"

Повʼязані теми:

Наступна публікація