Приватна армія Путіна. Що слід знати українцям про компанію "Вагнер", бійці якої воюють на Донбасі

Приватна армія Путіна. Що слід знати українцям про компанію "Вагнер", бійці якої воюють на Донбасі

Фото: Reuters

Найманцям в Україні платили по 120 тисяч рублів на місяць (приблизно 55 тисяч гривень).

СБУ оприлюднила сенсаційні дані - операція в Криму, збиття ІЛ-76 над луганським аеропортом, захоплення Дебальцевого - справа одного військового угруповання, а саме приватної військової компанії "Вагнер". Це - особиста армія президента Путіна, яку використовують там, де не діють ніякі закони.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Його звали Ілля Сагайдак. Прикордонник, звільнився в запас, працював у охороні місцевого політика. Інший Ілля воював на території Сирії. Тіло Іллі в 2017 році потрапило в морг військового госпіталю Ростова. У звіті судмедексперт запише - гостра серцева недостатність. Подібні фальшиві діагнози російські судмедексперти штампують десятками, адже серце відмовляло бійцям спочатку на території України. Пізніше на нафтоносних полях поблизу Пальміри. Прізвище загиблого в офіційних списках російського міноборони не значиться, бо воював і помер він у складі секретної, приватної армії.

Фото: Фонтанка.ру

Свого часу голова Старооскольського округу Олександр Гнєдих вручав орден мужності матері ще одного загиблого - Олександра Карченкова.

У сюжеті місцевих новин скажуть, що Олександр загинув під час служби за контрактом, звільняючи сирійське місто Пальміра. Але цей документ свідчить зовсім про інше. Олександр - найманець приватної військової компанії. В анкеті, яка потрапила до рук російських журналістів, 45-річний безробітний описував свої навички - тренер по дзюдо, хоббі - "разом з родиною люблю складати пазли". Далі він дає згоду на те, щоб служба безпеки приватної військової кампанії стежила за його близькими, електронним листуванням та особистим життям.

Командир компанії «Вагнер» - полковник спецназу Дмитро Уткін. Позивний – «Вагнер». У складі цієї армії воювали та загинули Ілля і Олександр. В 2016 році в мережі вигулькнуло фото, на якому Уткін був разом із президентом Росії Володимиром Путіним. Всі розцінили це як доказ - у Путіна крім державної є своя приватна армія. На всяк випадок, а раптом двірцевий переворот.

Російський журналіст Денис Коротков із 2013 року розповідав про приватну армію Вагнера, потроху збираючи докупи страшну правду. Найманцям в Україні платили по 120 тисяч рублів на місяць (приблизно 55 тисяч гривень). У Сирії військові Вагнера отримували вдвічі більше. Денис першим оприлюднив особисті анкети бійців Вагнера, сказавши, що має близько двох тисяч таких документів. Після виходу розслідувань на петербурзькому сайті «Фонтанка» в мережу виклали особисту адресу та персональні дані журналіста. Чоловікові почали погрожувати.

Напередодні, 7 жовтня, голова Служби безпеки України Василь Грицак оприлюднив сенсаційне розслідування про участь у більшості військових операцій в 2014-2015 років, починаючи із захоплення Криму.

Фото: Фонтанка.ру

Группа Вагнера як за даними СБУ, так і за публікаціями російських журналістів - це від двох до 5 тисяч добре навчених професійних військових. А ще це танки, гаубиці, системи реактивного вогню. Їх тренують на спеціальному засекреченому полігоні в Ростовській області. За інформацією російських журналістів, сам Дмитро Уткін підпорядковується одній людині - бізнесменові Євгену Прігожину, якого називають ресторатором Путіна. Крім ресторанів, Прігожина пов’язують зі структурами, які монопольно забезпечують російську армію провіантом та житлом, а також із фірмами, що захищають сирійський видобуток нафти і газу, забираючи собі чверть від видобутого.

Проте останнім часом стосунки між Міністерством оборони та приватною армією Вагнера стали стрімко загострюватися. З'являються повідомлення про погану ситуацію з озброєнням та затримки із зарплатнею для найманців, а поранених вагнерівців везуть в Ростов вже не військовими літаками, а в багажних відсіках пасажирських літаків. Для Олександра Карченкова, який так любив з родиною збирати пазли, цей пазл якось не склався. Не дуже складається він і для ресторатора Прігожина та командира Вагнера - приватні армії ховаються в тіні, а лавина інформації про цю приватну військову компанію може означати початок її кінця.

Станіслав Ясинський

СБУ надала докази причетності найманців "Вагнера" до окупації Криму та котла в Дебальцевому

СБУ надала докази причетності найманців "Вагнера" до окупації Криму та котла в Дебальцевому

Повʼязані теми:

Наступна публікація