Резніков розповів, скільки людей мешкають на Донбасі і отримали російські паспорти

Резніков розповів, скільки людей мешкають на Донбасі і отримали російські паспорти

Фото: Associated Press

На окупованій частині Східної України мешкає 1,5 млн людей, майже 200 тисяч отримали російські паспорти.

На окупованій території Донбасу мешкає приблизно 1,6 мільйона людей.

Про це заявив віцепрем'єр-міністр - міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтерв’ю LB.ua.

"Точних даних ніхто не знає. Раніше, за старими даними, в Донецькій області мешкало близько п'яти мільйонів, у Луганській - близько двох мільйонів. Разом - сім. 2014-го хтось поїхав до Росії, хтось до Криму, хтось по світу, хтось переїхав на підконтрольну частину України, хтось залишився там. Точних даних ми не знаємо. Але якщо це 10-15% від населення, це вже немало", - наголосив він.

За даними Резнікова, приблизно 198-200 тисяч населення в ОРДЛО отримали російські паспорти.

"І наші "добрі" сусіди на цьому не зупиняються. Держдума скасувала для українців, які мешкають в ОРДЛО, держмито в 3500 рублів, яке сплачується під час оформлення громадянства Російської Федерації. Ось так вони стимулюють отримання паспортів. Водночас через "сарафанне радіо" доходить інформація від таких "новоспечених росіян", що їх за громадян РФ не сприймають. Що було логічним", - додав міністр.

Окремо Резніков висловив припущення, що коли Україна звільнить території від окупантів, люди, які оформили російські паспорти, найімовірніше, поїдуть.

"Втечуть - вони для себе розлучилися з Україною. Тих, хто залишився, силами правоохоронних органів нескладно буде визначити", - резюмував він.

Нагадаємо, 1 травня 2019 року президент Російської Федерації Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України. Зокрема, жителів окупованих територій і біженців з Донбасу і Криму.

8 травня Кабмін визнав незаконними російські паспорти, видані мешканцям окупованого Донбасу - насамперед Луганської та Донецької областей. У рішенні передбачений перелік так званих підрозділів, уповноважених РФ на видавання паспортів.

Згодом Путін розширив спрощену процедуру отримання російського паспорта на весь Донбас, тобто для українців, які жили раніше в будь-якому районі Луганської або Донецької областей України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація