Рідні полонених військових б'ють на сполох: бійців не звільняють, а чиновники "годують" їх відмовками

Рідні полонених військових б'ють на сполох: бійців не звільняють, а чиновники "годують" їх відмовками

За останні три місяці з полону бойовиків вдалося звільнити лише двох бійців / Фото: УНІАН

Мамам та дружинам полонених бійців відмовили у зустрічі з президентом, а в СБУ натякнули на ультиматум бойовиків.

За останні три місяці витягти з полону бойовиків вдалося лише кіборга "Рахмана", і от вчора ще одного бійця – Анатолія Полякова. Про перспективу найближчим часом обміняти ще когось нині вже ніхто не промовляє вголос, йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

Багатьом хлопцям у полоні потрібна медична допомога, тому кожен день зволікання може стати фатальним. Приміром, мама одного з полонених Петра Єрошевича розповідає, що син зазнав поранення в боях на Дебальцівському плацдармі. У битві за селище Логвинове воїн потрапив у засідку бойовиків. Машину розстріляли з гранатомета. Осколки потрапили хлопцю в голову. Уже в полоні йому надали медичну допомогу та наклали 28 швів. Але Петрові потрібна повноцінна реабілітація.

Родичі полонених кажуть, що коли вони приходили пікетувати будівлю СБУ, до них вийшов один зі співробітників та повідомив: роблять усе можливе. Але водночас натякнув про ультиматум бойовиків. Ті, мовляв, усупереч попереднім домовленостям нині вимагають амністії - повної, для всіх терористів.

Мами та дружини полонених намагалися записатися на зустріч до президента, щоби почути його розуміння ситуації. Проте в приймальні Порошенка сказали, щоби приходили іншим разом... у лютому. І, можливо, тоді їх прийме хтось із заступників глави Адміністрації президента.

Військовий експерт Юрій Бутусов стверджує, що від нашої сторони наразі нічого не залежить. Ми свою частину мінських домовленостей виконали. І обмін полоненими за формулою "всіх на всіх" - мусить відбутись. А вимога амністії, стверджує експерт - просто затягування часу з боку бойовиків.

Після дев'ятимісячного полону на Сході вдалося звільнити бійця Анатолія Полякова

Після дев'ятимісячного полону на Сході вдалося звільнити бійця Анатолія Полякова

Для того, щоби відбувся обмін, говорить Бутусов, терористи мають скласти чіткий реєстр наших полонених. Вони, вочевидь, цього робити не хочуть.

Скільки ще триватимуть переговори та з'ясування умов обміну - усіх на всіх - нині не береться прогнозувати ніхто. Водночас, у полоні бойовиків, за оцінками СБУ, досі залишаються близько 130 українських військових.

Повʼязані теми:

Наступна публікація