Росія може реалізувати три варіанти подій проти України: Головне управління розвідки спрогнозувало подальші дії РФ

Росія може реалізувати три варіанти подій проти України: Головне управління розвідки спрогнозувало подальші дії РФ

Фото: УНІАН

Розвідка України нарахувала 89 тисяч військових РФ поблизу українських кордонів і прогнозує, що до 20 квітня їх побільшає.

Уздовж кордону України спостерігається наростання рівня загрози застосування військової сили з боку Російської Федерації. 

Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов на засіданні комітету з національної безпеки Верховної Ради, передає "Інтерфакс-Україна".

"Мета (Росії. - Ред.) - зберегти Україну у сфері свого геополітичного впливу, змусити її відмовитися від євроатлантичних прагнень і вирішити питання окупованих територій на умовах Москви", - заявив Буданов.

За оцінками ГУР Міноборони України, Росія може реалізувати три варіанти дій проти України.

  • По-перше, це може бути демонстрація сили біля держкордону України та в окупованому Криму шляхом проведення заходів військового характеру.
  • По-друге, може мати місце військова операція збройних сил РФ з метою вирішення проблеми водопостачання Криму із захопленням частини території південних областей України.
  • Третім варіантом, за даними українських розвідників, є провокація підрозділів об'єднаних сил України до реалізації військових дій на тимчасово окупованій території Донбасу з подальшим звинуваченням України в порушенні наявних домовленостей.

Буданов також наголосив, що система управління противника функціонує в посиленому режимі, а в березні 2021 року Збройні сили РФ посилили ведення розвідки на об'єктах на території України.

"Такі заходи є нетиповими для цього періоду, а створена навколо України група військ відповідає показникам початку російської агресії проти нашої держави станом на липень 2014 року. Ми вважаємо, що ці заходи є елементом оперативного маскування розгортання військ, справжня мета якого - перевірка готовності військ до оперативного застосування у разі прийняття Кремлем відповідного політичного рішення", - додав начальник ГУР.

Він також зазначив, що станом на початок березня цього року поблизу кордону України були розгорнуті війська РФ у складі двох армій військово-повітряних сил і протиповітряної оборони (ППО), а також Чорноморського флоту, а в готовності до застосування перебували 28 батальйонних тактичних груп (БТГР) на Орловсько-Воронезькому, Донському та Кримському операційних напрямках.

Загальна чисельність розгорнутої групи становила 89 тисяч осіб. Однак, за словами Буданова, орієнтовно Росія завершить розгортання повного складу своїх сил і засобів РФ поблизу кордону України й в окупованому Криму 20 квітня. Кількість особового складу до цієї дати має збільшитися до 110 тисячі осіб.

Нагадаємо, 14 квітня у таборі російських військових поблизу українського кордону спалахнула пожежа. Палав один із великих наметів.

Новини світу: поблизу українського кордону сталася пожежа у таборі російських військових

Новини світу: поблизу українського кордону сталася пожежа у таборі російських військових

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Загострення на Донбасі: останні новини
Наступна публікація