Росія наймає бойовиків з щонайменше 30 держав для участі у війні на Донбасі - Офіс генпрокурора

Росія наймає бойовиків з щонайменше 30 держав для участі у війні на Донбасі - Офіс генпрокурора

Фото: Операція об'єднаних сил / Facebook

Найбільше найманців - з Іспанії та Сербії.

На боці терористів проти України воювали понад 100 іноземних громадян 30 держав, не враховуючи Росію. Серед них іспанці, серби французи, чехи, чилійці, молдовани.

Про це розповів заступник генерального прокурора України Гондюз Мамедов в інтерв'ю "Радіо Свободі". 

"Офіс генпрокурора зареєстрував кримінальні провадження за фактами участі понад 100 іноземних громадян у складі незаконних збройних формувань РФ у збройному конфлікті на Донбасі проти України. Географія країн походження найманців дуже різноманітна і становить понад 30 держав, серед яких Франція, Чехія і навіть Чилі. Найбільша їхня кількість наразі з Іспанії та Сербії – по 27 осіб, Молдови – 26, Франції – 20", - сказав він.

Іноземні найманці від 2014 року перебували в складі різних підрозділів окупаційних військ. Серед них Мамедов пригадав 14-й батальйон територіальної оборони "Призрак", що відрізняється своєю жорстокістю.

Імена цих іноземців заступник генпрокурора відмовився розголошувати. Втім, він назвав одну ультраправу організацію "Континентальна єдність", що займається організацією участі французьких "добровольців" у НЗФ Росії. Один із її засновників Віктор Лента часто в інтерв’ю розповідає про свою безпосередню участь у збройному конфлікті на території України. Також у Росії діють спеціальні навчальні центри, де проводиться вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання найманців.

Щодо подальших дій України стосовно 32 найманців ПВК "Вагнера", яких Білорусь передала Росії, залишивши Україну ні з чим, Гондюз Мамедов запевнив, що "вагнерівців" притягатимуть до відповідальності на національному рівні. Усім їм оголосили про підозру. Також проти них планують використовуватимемо інші інструменти кримінального процесу, зокрема, міжнародні.

Нагадаємо, минулої доби, 6 вересня, збройні формування Російської Федерації порушили домовленості, досягнуті 22 липня 2020 року. Так,  в результаті обстрілів загинув український військовий, ще один отримав поранення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація