Росія стягує у Чорне море військову техніку: чи можлива атака звідти

Росія стягує у Чорне море військову техніку: чи можлива атака звідти

Україна має шанси відбити морську атаку російських загарбників / Фото: olex-kurinniy.livejournal.com

Україна має шанси відбити морську атаку російських загарбників.

На морських кордонах Путін має тотальну перевагу. Флот, який Україна майже втратила, дає Кремлю можливість малювати найграндіозніші плани морського наступу на Україну, свідчать військові фахівці. У Чорному морі Росія збирає ударне угруповання, нарощує присутність різних родів військ, зокрема, і для корабельного десанту. Ворог шукає найслабші місця нашої морської оборони, а ми вивчаємо навіть схеми атак Другої світової.

Чи готова Україна відбити ці атаки, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Зона відповідальності загону Маріупольської морської охорони – 170 морських миль – це величезна акваторія, зона постійного ризику, а в цей час ще й штормова і дуже холодна. Усе частіше цим підрозділам доводиться вступати у збройне протистояння з бойовиками на морі довкола Маріуполя. Противник, очевидно, активізувався і в будь-яку мить ці води можуть стати лінією фронту.

"Щодо ризиків атаки противника, незаконних збройних формувань із неконтрольованої сторони "ДНР" і "ЛНР" ми прогнозуємо, що можлива робота диверсійно-розвідувальних груп на малих плавзасобах. Спланована низка заходів для попередження можливого прориву чи проведення диверсійних робіт з боку моря", - говорить командир Маріупольського загону морської охорони Роман Магера.

Путін збирає військову техніку на Чорному морі

Путін збирає військову техніку на Чорному морі

Українські захисники неохоче розповідають про особливості підготовки до морської атаки - пояснюють військовою таємницею. Єдиний довершений факт - патрулювання цілодобове як на морі, так і береговій смузі. Бо саме морський десант нині вважається головною загрозою і до нього готуються.

"Організація служб прикордонних нарядів по спостереженню, також висилка прикордонних нарядів розвідувальних груп з метою виявлення можливих місць висадки диверсійно-розвідувальних груп. Активізована робота по інженерному облаштуванню морської ділянки. Основні ризики - у квітні починається навігація", - говорить командир Донецького прикордонного загону Олег Бурда.

Офіцери знають, що говорять. Саме в цих місцях під час всіх воєн Маріуполь атакували десанти з моря. Скажімо, 1943-го. Морська піхота десантувалася тут одразу в трьох напрямках упродовж кількох діб. Ціною великих жертв, але десант виконав своє завдання. Нині цю ж тактику можуть використовувати й російсько-терористичні війська.

У Маріуполі досі, ще з часів Другої світової війни, вздовж узбережжя збереглися берегові укріплення – довготривалі вогневі точки для відбиття атаки з моря. Звісно, це - старовина, наша нинішня фортифікація на Азовському та Чорному морях - слабенька. З іншого боку, берегова артилерія проводить постійні навчання і стрільби на ураження морського ворога.

Тренуються й українські морські піхотинці та морська авіація. Одеські прикордонники постійно облітають свою акваторію. Обставини вкрай напружені. Розвідка доносить, що Росія зосереджує ударне, наступальне угруповання флоту – підводні човни з торпедною та ракетною зброєю, нові фрегати, ракетні кораблі з ракетами "Москіт" середньої дальності та крилатими ракетами "Онікс", комплекси протиповітряної оборони. Це все - додатково до тих сил Чорноморського флоту, які й так тут базувалися.

Одеса – головні морські ворота України – теж може опинитися під військовою загрозою. У результаті підступної анексії Криму, український флот зазнав шаленого удару. У нас немає адекватного корабельного кулака. Однак є моряки, боєготові та мотивовані команди. Останній рік старенькі судна практично весь час у морі, на постійних завданнях, і комплексних навчаннях. Командування стверджує, що боєздатність зросла в рази. Тим паче партнери та потенційні союзники демонструють підтримку Україні. Ескадра НАТО кілька днів тому залишила Чорне море, а цього тижня, їй на зміну, до Одеси на кілька днів зайшов французький ракетний фрегат "Лафайет". Україна обороняється з усіх наявних сил.

Ще один важливий фактор захисту - мінування. Берег мінують протитанковими мінами, які зупинять ворожу десантну техніку. У разі необхідності море теж засіють мінами.

"Протикорабельні міни тут можливі. Більше того тут є сприятливі умови для постановки мінних загороджень. У Військово-морських силах України міни є, вони готові й про це наші сусіди знають прекрасно, вони цю небезпеку враховують. Для того, щоб повністю виключити цю небезпеку, їм потрібно великий наряд мінно-тральних сил. На цей час, тральщики, які є в складі нашого сусіда, не забезпечать у повному обсязі на всіх напрямках виконання завдань по усуненню мінної небезпеки", - говорить начальник штабу Військово-морських сил України Андрій Тарасов.

Нам допомагає й природа, особливості якої не дозволяють висадити великі угрупування десанту. Природний захист узбережжя - величезні обриви та лимани, які блокують просування десанту. Таким чином зривається щонайменше одна складова десантування - раптовість.

"Перше – це завоювання панування на морі або переваги, друге – завоювання панування в повітрі і досягнення раптовості. Не виконуючи одного з цих пунктів, десант неминуче буде невдалим. Це дуже складний вид операцій. Звичайно, найбільш уразливий десант на переході морем. Немає ніякого захисту на морі, тому що вони повністю відкриті під час висадки", - зазначає начальник штабу Військово-морських сил України Андрій Тарасов.

Усе перелічене дає Україні шанси відбити морську атаку російських загарбників. Однак, слід бути готовими до найгіршого і тим часом розвивати флот, будувати ударні кораблі, сучасну морську авіацію, засоби супутникового зв'язку, навігації. Бо так чи інакше, загроза від ворожого сусіда нікуди не зникне.

Кореспонденти ТСН Сергій Швець, Сергій Осадчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація