Ракетний удар Росії по Києву та низці інших міст 10 жовтня: що відомо

Дата публікації
Перегляди
35к
Час на прочитання
5 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
Ракетний удар Росії по Києву та низці інших міст 10 жовтня: що відомо

Новини Києва / Фото: Національна поліція України

Кількість жертв обстрілів та руйнувань збільшилася. Читайте останні новини України на ТСН.ua.

Росія 10 жовтня завдала масованого ракетного удару по низці міст України, зокрема по Києву, Запоріжжю і Дніпру. Внаслідок атак зафіксовані людські жертви. Також мішенню окупантів стали об'єкти енергетичної інфраструктури, внаслідок чого в низці регіонів виникли проблеми з електропостачанням.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що 10 жовтня Росія випустила по Україні 83 ракети. З них 43 збила протиповітряна оборона. Окрім того, зафіксовано 12 дронів-камікадзе, дев'ять із них збиті.

Масовані ракетні удари по Україні росіяни планували ще з 2-3 жовтня, основною метою РФ було знищення ТЕС, створення паніки серед українців та залякування європейської громадськості, повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони.

Телеграм-канал ТСН.ua оприлюднив карту ракетних атак по Україні, під ударом - Київ, Дніпро, Львів, Запоріжжя, Харків, Житомир, Кривий Ріг і ще низка міст.

Зранку 10 жовтня у Шевченківському районі Києва пролунало кілька вибухів. Зокрема, одна з ракет впала посеред вулиці Володимирської, інша - біля скляного пішохідного мосту. Внаслідок російської ракетної атаки є загиблі та поранені. За словами очевидців, на місці прильоту в центрі столиці загорілися цивільні автомобілі посеред дороги.

"Лише на одній локації в Києві - більше 20 постраждалих", - повідомила ТСН.ua речниця київського управління ДСНС Світлана Водолага.

У КМДА уточнили, що згідно з даними на 14:30, від ракетних ударів у Києві загинули 5 людей. 51 постраждалий. Із них - 42 госпіталізовані до медзакладів міста.

Новини Києва / Фото: Національна поліція України
Новини Києва / Фото: Національна поліція України
Новини Києва / Фото: Національна поліція України

Під час всеукраїнського телемарафону кореспондент Олег Корнієнко з місця одного з влучань розповів подробиці.

"На Київ було запущено кілька ракет. Частину ракет вдалося збити на підльоті до самої столиці, але в сам центр, на жаль, прилетіли щонайменше дві ракети. Одна з них влучила в асфальт на вулиці Володимирській неподалік від Будинку вчителя. На жаль, в той час трафік був інтенсивний і зайнялися кілька автівок. Маємо загиблих. Багато людей поранені. Вибух був потужний, з навколишніх будівель повилітали шибки, багато хто травмувався склом. Нині тут працюють правоохоронці. На самій дорозі навпроти пам'ятника Грушевському утворилася вирва", - повідомив кореспондент.

Майже одночасно з Києвом 10 жовтня вибухи пролунали у Дніпрі. Після цього над містом піднявся стовп диму. Ймовірно, російська армія завдала ракетного удару по цивільній інфраструктурі.

У Дніпрі одна з ракет вибухнула поруч із пасажирським автобусом. На щастя, ніхто не постраждав.

Фото: Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Російський агресор 10 жовтня обстріляв Харків із ракет та РСЗВ, знеструмивши місто, повідомив в ефірі національного телемарафону міський голова Ігор Терехов.

"Є обстріли та прильоти по критичній інфраструктурі. Наразі Харків повністю знеструмлений – немає електроенергії, немає подачі води, відповідно. Ми зупинили метро, ​​евакуювали людей... Метрополітен працює як укриття. Ситуація, як і по всій Україні - напружена, але, попри все, паніки серед людей немає", - підкреслив мер Харкова.

У Хмельницькому спрацювала система ППО, повідомив голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

"Прошу всіх зберігати спокій та залишатися в укриттях. Сили ППО - тримаємо стрій", - написав Гамалій.

Згодом стало відомо, що ворог випустив 6 ракет по території Хмельниччини. 3 ракети були збиті ППО, ще 3 влучили в об'єкт критичної інфраструктури, пошкодивши електропостачання у Хмельницькому.

У Львівській області зафіксували удари по об'єктах енергетичної інфраструктури, повідомив керівник Львівської ОВА Максим Козицький.

"Жителі Львівщини, залишайтесь в укриттях, є загроза нових ракетних ударів. Не поширюйте жодних фото, відео та припущень, не допомагайте ворогу", - закликав Козицький.

У Львові внаслідок обстрілів 90% міста без електрики, трамваї і тролейбуси не курсують, повідомляє ТСН.ua з посиланням на міську раду. Крім цього, в місті немає гарячої води. Через резервне живлення подається холодна вода. Також є перебої з мобільним зв'язком.

У ніч проти 10 жовтня російські окупанти здійснили ракетний обстріл міста Миколаєва. По місту було випущено 10 ракет С-300. Постраждали цивільні об'єкти, але, за попередніми даними, минуло без жертв.

Ворог вночі випустив по Запоріжжю 7 ракет, ймовірно, С-300, повідомив голова запорізької ОВА Олександр Старух.

Внаслідок потраплянь пошкоджені об'єкти інфраструктури та високовольтні електромережі. Через це у місті можливі перебої з електропостачанням і рухом електротранспорту. 

Одна ракета влучила в 5-поверховий будинок у центрі міста, внаслідок чого повністю знищено одну секцію будинку. На місці події працюють усі необхідні служби. Під завалами можуть знаходитися люди. Відомо щонайменше про 1 загиблого і п'ятьох поранених запоріжців. Потрапили ракети і в освітні заклади: одна поцілила в дитячий садок середмістя, спричинивши значні руйнування. Інша - в гімназію одного з районів. На щастя, вона не розірвалася, розповів Старух.

Фото: ДСНС у Запорізькій області

Зеленський відреагував на масштабну атаку

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що внаслідок російських обстрілів в Україні є загиблі та поранені. Глава держави закликав українців не залишати укриттів, бути сильними й берегти себе і рідних.

Про це він заявив у своєму зверненні у Telegram.

"229-й день повномасштабної війни. 229-й день нас намагаються знищити та стерти з лиця землі. Загалом. Знищити наших людей, які сплять удома в Запоріжжі. Убити людей, які їдуть на роботу в Дніпрі та Києві. Повітряна тривога не затихає по всій Україні. Є влучання ракет. На жаль, є загиблі та поранені. Дуже прошу: не залишайте укриттів. Бережіть себе та своїх рідних. Тримаймося та будьмо сильними", - йдеться в повідомленні Зеленського.

Українців закликали мінімізувати споживання електрики

ДСНС розповсюдила звернення до українських громадян із закликом мінімізувати споживання електроенергії.

"Росія масовано атакує ракетами енергетичну інфраструктуру України. Її мета – дестабілізувати ситуацію та посіяти паніку. Сьогодні ввечері, 10 жовтня,  на українську енергосистему чекає стрес-тест на міцність. І кожен українець здатен допомогти його пройти", - йдеться в заяві відомства.

Людей закликали від 17:00 до 23:00 не вмикати такі енерговитратні прилади, як:

  • електрообігрівачі;
  • бойлери;
  • електроплити;
  • мікрохвильовки;
  • пральні машини;
  • електрочайники;
  • кавоварки;
  • праски.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація