Генерали Путіна на Донбасі. "Армагеддон" Теплинський і охочий до військових парадів Шарагов

Генерали Путіна на Донбасі. "Армагеддон" Теплинський і охочий до військових парадів Шарагов

Контррозвідка СБУ встановила особи двох російських військових, які допомагали у розбудові окупаційних військ на Донбасі за зразком ЗС РФ.

Знищений у Сирії російський генерал Валерій Асапов був не єдиним високопоставленим військовим Росії, який брав участь у воєнних діях на території Луганської і Донецької областей. Контррозвідка СБУ встановила особи ще двох російських генералів, які одночасно з Асаповим незаконно перебували на території України.

Йдеться про уродженця Донеччини - генерал-лейтенанта ЗС РФ Михайла Теплинського, якого можна вважати творцем так званих армійських корпусів проросійських бойовиків, а також генерал-майора ЗС РФ Валерія Шарагова.

За даними контррозвідки, саме Теплинський у період з серпня 2015 року до серпня 2016 року був командиром і Асапова, і Шарагова.  

Життєві шляхи Асапова, Шарагова і Теплинського об’єднала агресія Росії проти України. Після "ратних справ" на Донбасі з формування неорганізованих бойовиків у регулярні армійські структури, вони отримали підвищення у лавах Збройних сил Росії. Їм довірили виконання нових завдань, а їх змінили інші генерали.

Слід зазначити, що персони цих російських генералів є важливими для глибинного розуміння підходу Кремля у питаннях ведення військових дій проти України.

ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ ЗС РФ МИХАЙЛО ТЕПЛИНСЬКИЙ

Теплинський народився 9 січня 1969 року у Моспині Донецької області. Зараз це місто розташоване на окупованій території, неподалік Донецька. Там і досі проживають батьки Теплинського.

Одружений. Виховує двох синів і дочку. Має молодшого брата Дмитра, який також зробив військову кар'єру - у жовтні 2008 року був нагороджений орденом “Мужності” за участь у військовій операції ЗС РФ проти Грузії, результатом якої була окупація Абхазії та Південної Осетії.

Михайло Теплинський пройшов стандартний для багатьох успішних російських військових "бойових шлях". 

У 1992-93 роках брав участь у збройному конфлікті у Придністров’ї проти Молдови, а з грудня 1994 року до березня 1995 року - у боях першої чеченської війни. Зокрема, відзначився під час форсування річки Сунжи.

За період бойових дій на особистому бойовому рахунку старшого лейтенанта Теплинського було близько 30 знищених прихильників незалежної від Росії Ічкерії. Подвиги на Кавказі продовжувались і у ході другої чеченської кампанії 1999 року.

Герой Росії

За "мужність" та "героїзм" указом президента РФ від 1 березня 1995 року старшому лейтенанту Михайлу Теплинському було присвоєно звання Героя РФ.

Ще перебуваючи у Чечні, Теплинський отримав підвищення у званні і посаді: став капітаном і начальником розвідки парашутно-десантного полку.

Досвідчений десантник

Після випуску з Рязанського вищого повітряно-десантного командного училища 1991 року служив у 106-й гвардійсько-повітряній дивізії, яка дислокувалася у Тулі. Командував парашутно-десантним розвідзведенням і розвідротою.

1999 року після випуску із Загальновійськової академії ЗС РФ Теплинський командував парашутно-десантним батальйоном. Воював на другій чеченській війні.

Пізніше його було переведено до 76-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії у Пскові, де він був начальником штабу і командиром 234-го гвардійського парашутно-десантного полку. У жовтні 2002 року призначено заступником командира 76-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії, а з 2003 року став там начальником штабу.

2007 року закінчив Військову академію Генштабу ЗС РФ. І вже у червні того ж року його було призначено начальником 212-го гвардійського окружного учбового Віденського орденів Кутузова і Суворова центру (Сибірський військовий округ, Забайкальський край).

З червня 2009 року Теплинського було призначено начальником штабу - першим заступником командувача 20-ю гвардійською загальновійськовою армією Західного військового округу (с. Мулине, Нижньогородська область).

2012 року отримав звання генерал-майора гвардії.

"Армагеддон" і розбудовник окупаційних військ за зразком ЗС РФ

До 2015 року Теплинський був командувачем 36-ї армії Східного військового округу ЗС РФ в Улан-Уде, Бурятія, особовий склад якої неодноразово фіксувався на території України.

А вже у травні 2015-го його було призначено на посаду начальника штабу 12-го командування резерву (цього ж року перейменовано на "Центр територіальних військ") Південного військового округу ЗС РФ. Вказана структура була створена для безпосереднього керівництва російськими окупаційними військами на Сході України (так званими 1-м та 2-м армійськими корпусами). Діяв під позивним "Вьюга".

За інформацією контррозвідки СБУ, призначення Теплинського на цю посаду було значною мірою зумовлено його репутацією жорсткого командира, здатного навести порядок та виконати наказ за будь-яку ціну. Він завжди їздив із серйозною охороною. Бойовики дуже боялися його. Російські офіцери навіть ховалися, тому що Теплинський карав за найменшу провину - понижував у званнях, оголошував догани. 

"Його приїзд прирівнювався до Армагеддону. Тож, можна говорити, що Теплинський зробив вагомий внесок у розбудову Росією відносно боєздатних окупаційних військ за зразком ЗС РФ", - стверджують українські контррозвідники.

Тож не дивно, що його заслуги перед Кремлем не залишилися непоміченими - указом президента РФ від 14 березня 2017 року Теплинського було призначено на посаду начальника штабу - першого заступника командувача військами Південного військового округу.

ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ЗС РФ ВАЛЕРІЙ ШАРАГОВ

Про шлях Шарагова на військових теренах відомо трохи менше. Він народився 14 липня 1961 року у місті Бєльци, Молдова.

1982 року закінчив Благовещенське вище танкове командне училище. Проходив військову службу у Німеччині, Афганістані, Київському та Далекосхідному округах.

Військові навчання, паради та інтерв'ю

При цьому прізвище Шарагова доволі часто зустрічається у публікаціях у ЗМІ. Він брав участь у масштабних військових парадах, як наприклад, 2009 року у Самарі.

Фото: Студентський форум Росії

У серпні 2014 року, коли тривала збройна агресія РФ проти України, Шарагов "засвітився" під час російсько-монгольських навчань "Селенга". Зокрема, він керував навчаннями з російської сторони. "Вперше в історії проведення міжнародних навчань на полігоні Мунх-Хет в Монголії було задіяно одночасно мінометну, гаубичну і реактивну артилерію", - писали тоді ЗМІ.

Також Шарагов охоче роздавав інтерв'ю профільним виданням про стан російської армії.

"Робота" на Донбасі

За даними контррозвідки СБУ, до липня 2015 року займав посаду начальника штабу 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу ЗС РФ у місті Улан-Уде, Бурятія. Саме там доля його звела з Теплинським.

А вже з серпня 2015 року Шарагов став заступником командувача-начальником розташованого в окупованому Донецьку штабу так званого 1-го армійського корпусу "Центру територіальних військ" Південного військового округу. 

Цю посаду він отримав за протекцією свого колишнього командира - генерал-лейтенанта Теплинського, який з травня 2015 року безпосередньо керує усіма російськими окупаційними військами на Донбасі.

На Донбасі Шарагов був відомий під позивним "Мускат". Займав цю посаду протягом року – до серпня 2016-го.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація