Окупанти підірвали Каховську ГЕС: вода затоплює Херсонщину, які наслідки (фото, відео)

Окупанти підірвали Каховську ГЕС: вода затоплює Херсонщину, які наслідки (фото, відео)

Підірвана Каховська ГЕС – фото, відео / Фото з Мережі

Внаслідок підриву станції вода з Дніпра вже затоплює Херсонську область і під водою можуть опинитися 80 населених пунктів.

У ніч проти вівторка, 6 червня, російські окупанти підірвали Каховську ГЕС на Херсонщині, і станція повністю опинилася під водою. В області проводиться евакуація населення, а вода з Дніпра затоплює населені пункти.

ТСН.ua зібрав усе, що відомо про підрив Каховської ГЕС та наслідки.

"Російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Всі служби працюють. Ситуація відстежується", – повідомили рано-вранці в ОК "Південь".

В МВС України наголосили, що рівень води підіймається і всім, хто перебуває в зоні небезпеки, необхідно:

  • вимкнути всі електроприлади,
  • взяти документи та речі першої необхідності,
  • подбати про близьких і домашніх улюбленців,
  • виконувати інструкції рятувальників і поліцейських.
Через підрив Каховської ГЕС низці населених пунктів загрожує затоплення / Інфографіка: ТСН.ua

Евакуація

На Херсонщині відбувається евакуація з небезпечних районів, заявив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Він вранці закликав мешканців зібрати речі першої необхідності та чекати на автобуси для евакуації.

Окремо звернувся Прокудін до жителів лівого берега. Він закликав їх зробити все можливе для збереження життя, негайно залишивши небезпечні території.

"Укрзалізниця" запустила з Херсона перший евакуаційний потяг, що вже вирушив із міста для порятунку жителів області, що опинилися в зоні ризику через підрив ГЕС. В компанії наголошують – якщо виникне потреба, будуть призначені додаткові евакуаційні поїзди.

Станом на 11:00 було евакуйовано 885 жителів Херсонщини. За даними МВС, вода в області прибуває. Під час евакуації російські війська ведуть обстріл Херсона: уламкові поранення під час порятунку людей отримали двоє поліцейських.

Росіяни підірвали Каховську ГЕС

Росіяни підірвали Каховську ГЕС

Затоплення

Під загрозою затоплення опинилися села на правобережній частині річки Дніпро в Херсонській області. Йдеться про села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове та частково місто Херсон – острів Корабел.

За даними МВС, наразі близько 80-ти населених пунктів Херсонщини перебувають у зоні потенційного затоплення. Більшість із них – тимчасово окуповані.

Так, вже затоплено окуповану Нову Каховку. Фіксуються затоплення і в Херсоні та інших куточках області.

Прокудін повідомив, що наразі рівень води в Херсоні піднявся на 2 м, а критичний момент настане через 24 години. Якщо дамба буде повністю зруйнована, рівень води підніметься на 5 м.

В Укргідрометцентрі згодом поінформували, що затоплена значна територія Херсонщини, господарські та житлові об’єкти. Спрогнозувати пік затоплення наразі неможливо. Це техногенна аварія і фахівці не знають ні діаметру прориву греблі, ні швидкість течії, щоб можна було зробити точні розрахунки.

В ДСНС попередили українців ще й про мінну небезпеку внаслідок підриву ГЕС: "У воді нині спостерігається переміщення боєприпасів! Будьте вкрай обережними, пам’ятайте про правила мінної безпеки".

Затоплення Нової Каховки / Фото з Мережі
Затоплення на правому березі Херсонщини після підриву Каховської ГЕС / Фото з Мережі

Херсонщина іде під воду після підриву Каховської ГЕС

Херсонщина іде під воду після підриву Каховської ГЕС

Реакція Зеленського та влади

Секретар РНБО України Олексій Данілов повідомив, що через підрив Каховської ГЕС Зеленський скликав екстрене засідання Ради нацбезпеки.

Зеленський наголосив – руйнуванням дамби Каховської ГЕС свідчить про те, що окупантів треба негайно виганяти з кожного куточка України.

"Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку. І ця перемога буде. Ані водою, ані ракетами, ані чим завгодно ще терористам не вдасться зупинити Україну", – написав президент у Мережі.

На засіданні РНБО Зеленського поінформували, що через підрив Каховської ГЕС у річку Дніпро потрапили щонайменше 150 т машинного мастила і може потрапити ще понад 300 т. У зоні підтоплення опинилося 80 населених пунктів.

Згодом президент України на саміті "Бухарестської дев’ятки" заявив, що "Росія підірвала бомбу масового екологічного ураження. І це – справжній екоцид!". Президент також назвав підрив найбільшою рукотворною екологічною катастрофою у Європі за десятки років. Окрім того, глава держави закликав НАТО визначитись щодо вступу держави до Альянсу.

В МЗС України повідомили, що скличуть термінове засідання Радбезу ООН, винесуть питання теракту на засідання Ради керуючих МАГАТЕ, і намагатимуться задіяти механізм цивільного захисту ЄС. В МЗС закликали зовнішньополітичні відомства G7 та ЄС невідкладно розглянути нові санкції проти РФ.

Яку ще загрозу становить підрив Каховської ГЕС

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що підрив Каховської ГЕС може позбавити питної води жителів Херсонщини та окупованого Криму, а також становить загрозу для Запорізької АЕС. Можливе також знищення частини населених пунктів і біосфери.

Єрмак наголосив, що це воєнний злочин росіян та екоцид. Він додав, що центральна й регіональна влади працюють задля гаарантування безпеки людей.

За оцінками МАГАТЕ, наразі небезпеки для Запорізької АЕС немає, однак фахівці організації стежать за ситуацією на станції.

Як повідомили в "Укргідроенерго", внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

За оцінками очільника ради з урбаністики Києва Віталія Селика, підрив Каховської ГЕС призведе до страшних екологічних, економічних, та техногенних наслідків. А сам воєнний злочин прирівнюється до підриву атомної бомби чи АЕС.

В Мережі з'явилися фото й відео з Каховської ГЕС після її підриву ворогом. Так, зруйновану станцію зазнімкували із супутника.

Супутникові знімки Каховської ГЕС після її підриву / Фото: Maxar Technologies

Як підрив Каховської ГЕС вплине на інші регіони

Очільник Криворізької МВА Олександр Вілкул зазначив, що до 70% міста вода подається саме від Каховського водосховища через водосховище "Південне". Місцева влада заздалегідь вжила технічних заходів для забезпечення життя міста в разі якихось інцидентів на ГЕС.

Вранці 6 червня у Кривому Розі було проведено екстрену нараду, оцінку ситуації та впроваджено план, до якого входять технічні та організаційні заходи. Йдеться про прокладання труб, створення нових водозаборів, нових насосних станцій. Вілкул запевнив, що "вода буде".

Водночас у Дніпропетровській області стрімко знижується рівень води, тож місцева влада закликала жителів регіону зробити запаси питної та технічної води.

Щодо ситуації в Запоріжжі, то для місцевих жителів загрози щодо забезпечення водою немає. Окрім того, поки що у ставках-охолоджувачах Запорізької АЕС рівня води достатньо.

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив про готовність до більших наслідків і до виконання всіх завдань: всі точки розгорнуто, автобуси, маршрути – все пропрацьовано.

У "Київводоканалі повідомили, що підрив дамби Каховської ГЕС та спуск води з Каховського водосховища жодним чином не позначиться на водопостачанні Києва.

Яка мета і наслідки для фронту від підриву Каховської ГЕС

Підривом Каховської ГЕС окупанти намагаються затримати дії ЗСУ, вважає директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець. Так, загарбники сподіваються, що утвориться так звана "смуга безпеки", яку українським військовим нібито буде важко перетнути.

Як повідомили в ГУР Міноборони України, російські загарбники двічі мінували Каховську ГЕС, перш ніж її підірвати 6 червня. Зокрема, підрив станції свідчить про паніку серед окупантів та намагання ускладнити дії українських військ.

Як заявив керівник Офісу президента України Михайло Подоляк, мета підриву Каховської ГЕС – створити перешкоди наступу ЗСУ та пригальмувати справедливий фінал війни.

Подоляк також повідомив, що за попередньою інформацією, Каховську ГЕС підірвала 205-та мотострілецька бригада збройних сил Росії.

Коментуючи підрив ГЕС, у Міноборони України заявили, що росіянам не вдасться реалізувати свій план щодо стримування наступу ЗСУ. Окупанти зараз перебувають в обороні.

Як повідомив командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв, військове командування передбачало можливість підриву росіянами Каховської ГЕС, і факт цього злочину не має зашкодити контрнаступу ЗСУ.

На думку військового експерта Олега Жданова, росіяни могли підірвати ГЕС, бо розуміють, що не зможуть стримати лінію фронту. Він вважає, що цей вчинок ворога та затоплення територій можуть скоригувати плани щодо контрнаступу ЗСУ, але не зроблять його неможливим.

Реакція світу та РФ на підрив Каховської ГЕС

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що підрив станції – "це обурливий акт, який ще раз демонструє жорстокість війни". Він додав, що руйнування дамби ставить під загрозу життя тисяч мирних жителів і завдає серйозної шкоди довкіллю.

Водночас речник президента РФ Дмитро Пєсков у підриві ГЕС цинічно звинуватив Україну. Він назвав це"диверсією Києва", яка начебто "має на меті позбавити Крим води".

Окрім того, Слідчий комітет РФ відкрив справу за статтею про теракт і взявся за розслідування обставин "руйнування Каховської ГЕС".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав підрив ГЕС "новим виміром" війни Росії проти України. За його словами, руйнування станції "відповідає тому, як Путін веде цю війну". Шольц сказав, що Берлін стежить за ситуацією "з увагою та занепокоєнням".

"Це те, що узгоджується з багатьма злочинами, які, як ми бачили, скоєно російськими солдатами в Україні, і є частиною ввоєнних дій, під час яких було атаковано цивільні об’єкти – міста, села, лікарні, школи", заявив канцлер ФРН.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація