Росію визнано окупантом: найважливіше про закон про деокупацію Донбасу

Росію визнано окупантом: найважливіше про закон про деокупацію Донбасу

Фото: УНІАН

Нардепи розглянули близько 600 правок до документа.

 Верховна Рада України ухвалила закон про деокупацію Донбасу - "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях", за який проголосувало 280 нардепів.

Таким чином визначається, що збройну агресію Росія почала з неоголошених і прихованих вторгнень на територію України,  а також шляхом організації та підтримки терористів. Точною датою початку окупації визначено 20 лютого 2014 року.

Тимчасово окупованими територіями у Донецькій та Луганській областях визнаються ті, що були захоплені збройними формуваннями РФ, де наразі керує окупаційна адміністрація. Межі та перелік усіх окупованих районів, міст, селищ і сіл визначаються президентом за поданням Міноборони, підготовленим на основі інформації Генштабу ЗСУ.

Діяльність усіх збройних формувань РФ та окупаційної адміністрації визнається такими, що суперечать нормам міжнародного гуманітарного права та не є законними. Отже, будь-який виданий ними акт чи документ є недійсним.

Уся відповідальність за моральну та матеріальну шкоду, завдану Україні та її громадянам, покладається на Росію.

Усі так звані особи, які перебувають на окупованій частині Донбасу та беруть участь у збройній агресії РФ, несуть кримінальну відповідальність за дії, що порушують законодавство України та норми міжнародного гуманітарного права.

Водночас Україна не несе відповідальності за незаконні дії та рішення на територіях Донецької та Луганської областей згаданих вище осіб.

Визначається, що в’їзд і виїзд осіб та переміщення товарів на тимчасово окуповані території та з них здійснюються виключно через контрольні пункти.

Також було внесено зміни до статті 18 Закону України “Про боротьбу з тероризмом”, якими передбачено, що Антитерористичну операцію може бути завершено у зв’язку із введенням воєнного чи надзвичайного стану або із початком здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ.

Що думають українці про реінтеграцію та майбутній статус Донбасу

Що думають українці про реінтеграцію та майбутній статус Донбасу

Повʼязані теми:

Наступна публікація