Як росіяни грабують Донбас. В уряді РФ вигадали схему "легалізації" вугілля з "Л/ДНР"

Як росіяни грабують Донбас. В уряді РФ вигадали схему "легалізації" вугілля з "Л/ДНР"

Фото: ТСН.ua

У контррозвідці розповіли, що спільного в успішного російського чиновника вищого рангу з маріонетковими республіками "ДНР" і "ЛНР".

Контррозвідка СБУ спільно з ТСН.ua продовжує інформувати громадськість про громадян РФ, які беруть участь у підтримці існування "Л/ДНР" та розграбуванні українських земель.

У попередніх публікаціях йшлося про особистих охоронців ватажка "ДНР" Віталія Захарченка, а також про знищеного у Сирії генерала Валерія Асапова і генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі. Про генерала Михайла Теплинського відомо, що його приїзд на окуповані території прирівнювався до Армагедону. А ще один російський генерал Борис Фомичов став відомим після викладеного в Інтернет запису його гнівної промови, адресованої чеченським найманцям, які з переляку втекли з поля бою.

У політичному полі на Донбасі відзначився російський націоналіст латиського походження Олександр Казаков, який став іміджмейкером ватажка "ДНР" Олександра Захарченка.

Також увагу розвідників привернув так званий колишній генпрокурор "ДНР" Равіль Халіков, який пройшов дві чеченські війни та брав участь в анексії Криму. А генерал-майор збройних сил РФ Ігор Тимофєєв, який у своїх інтерв'ю розповідав про високу мету військової служби, у "ДНР" став звичайним злодюжкою, організувавши контрабанду цигарок і продуктів.

Цього разу контррозвідники СБУ надали інформацію про підтримку самопроголошених "Л/ДНР" впливовими посадовими особами органів влади Російської Федерації.

Один з них - заступник міністра економічного розвитку Росії Сергій Назаров. Російський чиновник є однією з ключових фігур і забезпечує не тільки економічну підтримку окупованих територій, але й відіграє провідну роль у розграбуванні надр Донецької та Луганської областей і місцевих об’єктів промисловості.

Від гірничого інституту до міністерства економіки

Фото: Міністерство економічного розвитку Росії

Назаров Сергій Макарович народився 27 червня 1961 року в місті Кизел Пермської області. 1984 року закінчив Московський гірничий інститут.

Протягом 1978–1998 років пройшов трудовий шлях від слюсаря-ремонтника до генерального директора АО "Гуковвугілля" у місті Гукове Ростовської області. Після цього Назаров подався у політику, стартувавши одразу з посади заступника голови адміністрації Ростовської області, яку до 2007 року суміщав з портфелем міністра палива, енергетики та природних ресурсів обласного уряду.

Після того Назаров ще один рік пропрацював заступником губернатора, 2008 року дотягнувши до посади вже першого заступника та віце-губернатора, яку обіймав протягом двох років.

У 2010–2012 роках Назаров працював директором представництва Управління взаємодії з державними органами Департаменту взаємодії з державними органами та міжнародним співробітництвом, Представництво у Південному федеральному окрузі ОАО "Мечел", місто Ростов-на-Дону.

2012 року Назаров отримує посаду заступника міністра регіонального розвитку Російської Федерації, а від 13 грудня 2014 року переходить заступником вже до голови міністерства економічного розвитку РФ.

Винахідник схеми розграбування Донбасу

Тема Донбасу виникла у кар’єрі Назарова 2015 року. У той час Росія усвідомила, що розкрадання очільниками "Л/ДНР" виділених на "республіки" коштів набуло тотального характеру. 

Крім того, окупанти також не могли спокійно спостерігати за розграбуванням місцевими бойовиками підприємств та контрабандою вугілля - така стаття потенційних доходів російських чиновників просто не могла лишитися поза їхньою увагою.

Тож Назарова призначили на посаду очільника Міжвідомчої комісії (МВК) з "надання гуманітарної підтримки потерпілим територіям південно-східних районів Донецької та Луганської областей України". До її складу увійшли представники всіх відомств РФ на рівні заступників міністрів.

Того ж року Назаров організував зустріч підприємців "Південного федерального округу Росії" з представниками "Л/ДНР", де обговорювалися схеми легалізації зовнішньоекономічної діяльності РФ з підприємствами самопроголошених республік.

Під керівництвом Назарова було створено "банківську систему", яка була визнана Південною Осетією - ще однією невизнаною світом "республікою", яку було проголошено 2008 року після російського збройного втручання у Грузію. Національний банк Південної Осетії має рахунок у "Банку Москви". 

Ця схема дала змогу бойовикам організовувати фінансові відносини із "зовнішнім світом". З цією метою, після "націоналізації" українських підприємств Донецької та Луганської областей, створюється так зване акціонерне товариство "Внешторгсервис" (знову ж, у Південній Осетії), яке бере під управління вкрадені шахти і заводи. Починається активна фаза експорту видобутого на шахтах "Л/ДНР" вугілля до Росії.

Фінансування терористів: європейські країни досі купують вугілля із ОРДЛО

Фінансування терористів: європейські країни досі купують вугілля із ОРДЛО

2017 року Назаров в інтерв’ю журналістам агентства "Блумберг" відкрито заявив, що Росія допомагає повстанцям південного сходу України обходити блокаду, введену Києвом та продавати вугілля, видобуте в "Л/ДНР", на міжнародному ринку. Зі слів Назарова, самопроголошені республіки поставляють в РФ майже 1 млн тонн вугілля щомісяця, що дає змогу "Л/ДНР" покривати соціальні витрати на забезпечення 4 млн жителів регіону. Росія у подальшому реекспортує вугілля через свої порти третім країнам.

"Це чергова картинка з російського пропагандистського репертуару на тему "ми велика нація і допомагаємо тим, хто в біді" (те, що біда створена самою Росією, не згадується). Наш герой скромно замовчує той факт, що вугілля в "ДНР" та "ЛНР" закуповувалося за значно заниженими цінами. Постачальником був призначений той самий "Внешторгсервис", який фактично здобув карт-бланш на розграбування українських надр. Надалі "чорне золото" через низку фірм - посередників (треба ж не потрапити під санкції Заходу!) іде на експорт вже за світовими цінами, а різниця осідає в кишенях ділків від уряду РФ та ватажків "ДНР" і "ЛНР". Дружні стосунки Назарова із Захарченком та Плотницьким вже давно не є таємницею", - повідомили співробітники контррозвідки СБУ.

Зазначимо, що це лише один з фрагментів впровадженого Росією механізму пограбування України під цинічною вивіскою "гуманітарної підтримки". Окуповані північним сусідом території України при цьому вкотре оголошені "потерпілими".

Повʼязані теми:

Наступна публікація