Розведення сил на Донеччині: мешканці Зайцевого бояться знову стати "сірою зоною"

Розведення сил на Донеччині: мешканці Зайцевого бояться знову стати "сірою зоною"

Серед місцевого населення проводять пояснювальну роботу щодо того, як буде відбуватись весь процес.

Жителів селищ на Донеччині готують до майбутнього розведення. Для них розвішують оголошення та проводять зустрічі. Ці населені пункти розбиті, заїхати туди зараз проблемно, і навіть звичайний свіжий хліб там у дефіциті, йдеться у ТСН.16:45.

Місцева мешканка Людмила точно знає – вже за десяток кілометрів звідси є зовсім інше життя. Онуки Людмили залишилися на окупованій території, вона ж сама жителька Жованки - так місцеві називають куток села Зайцевого. Дочекалася пенсії і живе з натурального господарства.

Вона - одна із 128 жителів цього геть розбитого села, востаннє постріли чула напередодні. Їхнє життя могло б видатися дивним – фундамент зсунувся від обстрілів, шибки вікон тримаються на скотчі, собака підірвався на бойовій розтяжці в посадці, навіть у кота контузія.

Людмила одна з тих, хто уявлення не має, як воно буде після розведення військ. В село потроху почали повертатися діти – їх тут вже аж семеро.  Обстріли знищили Зайцеве цілими вулицями, їх тут стало на 9 менше.

В селищі Жованка все за графіком, наприклад, вперше за півтора року мав приїхати дільничий поліцейський, але його не пропустили на КПВВ, а хліб привозять у вівторок і в суботу – можна отримати один свіжий буханець на родину.

До гуманітарного штабу жителі приходять з усіма своїми потребами – гуманітарка, психолог, зрідка лікар, збір села і навіть недільна служба.

Це село вже було "сірою зоною" – більше року не було електрики, довго не возили пенсії і, звісно ж, обстріли, постійні важки обстріли. Найбільший страх місцевих - знову стати цією самою "сірою зоною" – без світла, грошей та життя.

Нагадаємо, під час засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську українська та російська сторона обговорювали майбутні ділянки розведення сил на Донбасі та дійшли згоди стосовно однієї - біля КПВВ "Гнутове". 

Кореспондент ТСН Наталя Нагорна

Повʼязані теми:

Наступна публікація