Сапер 92-ї бригади розповів, як йому вдалося вирватися з блокпосту бойовиків

Сапер 92-ї бригади розповів, як йому вдалося вирватися з блокпосту бойовиків

Сапер 92-ї бригади розповів, як потрапив на блокпост бойовиків

Бійця врятували його дипломатичні навички та поява спостерігачів ОБСЄ.

Боєць Збройних сил України зневірився в політиці Порошенка і прийшов на блокпост "ЛНР" просити миру - новина з таким заголовком з'явилася в пресі бойовиків і росіян. Представники тамтешніх ЗМІ пишуть: боєць 92-ї бригади просто зайшов на блокпост і заявив, що вимагає дати інтерв'ю пресі. Бойовики нібито тут же на вимогу пристали. А одразу після спілкування з російськими журналістами - відпустили хлопця до українських позицій.

Кореспондент ТСН знайшла цього бійця. Його звати Радж Буняк. Йому 35 років. Три місяці тому його мобілізували. Навчили саперної справи і відправили в 92-гу бригаду. Сапер розповів, що до терористів зайшов, бо заблукав, коли вирішив перевірити мінні загородження поблизу власних позицій. У терористів дивом уникнув полону, а інтерв'ю російській пресі дав, бо це була умова бойовиків.

У так звану "нульову зону" Радж пішов без наказу і випадково натрапив на блокпост бойовиків. Розгубилися всі - і він, і з десяток озброєних "лнрівців". І саме тоді, каже Радж, він вирішив вдатися до мирного діалогу, хоча на собі мав повний боєкомплект. Бойовики до діалогу були не готові.

Боєць 92 бригади розповів, як потрапив до терористів

Боєць 92 бригади розповів, як потрапив до терористів

"Ситуація загострилася до того, що вони направили на мене зброю. І вирішили в мене вистрілити. На що я зняв з магазину. Патрон у мене вже був там. І адекватно сказав їм: хлопці, давайте спокійно, мирно, щоб не було цих напруг. Якщо ви хочете перевірити мою реакцію, не раджу вам", - переповів Буняк.

Тут же з'явились і представники телеканалів Росії та так званої ЛНР. Боєць вже розумів, що вийти з ворожого блокпоста шансів у нього майже не було. Але раптом повз проїжджала місія ОБСЄ. Вони побачили конфлікт, зупинились, вийшли. Стріляти або затримувати бійця збройних сил України в присутності ОБСЄ бойовики не наважились.

Саме представники ОБСЄ відвели українського бійця від бойовиків. Далі - Радж лісом побіг до своїх. Так мчав, що дорогою впав, забив спину і зламав палець.

Автомайданівець, колишній міністр молоді та спорту, а нині боєць 92-ї бригади Дмитро Булатов у момент повернення товариша був на посту. "Коли ми його побачили, просто прийшли у стан бойової готовності. Оскільки можуть бути різні ситуації, коли людина йде дорогою. Не виключено, що на нього повісили пояс смертника, не виключені ситуації, коли на нього навівся снайпер і веде його", - розповів Булатов.

Командир мандрівника переконаний, його підлеглий - смілива людина. "Його не можна назвати дурнем. Він за психологічними тестами займає одне з провідних місць. У нього дуже високий рівень і свідомості, і бойової витривалості", - розповів заступник командира роти 92-ї бригади Юрій Мирошниченко.

Бійці показали ТСН шлях, яким повертався Радж. А вже коли оператор повернувся у безпечне місце, бійці, які спостерігали за ним у бінокль, переповіли те, що лишилося поза кадром. Виявляється за нами спостерігали бойовики, один із них необережно наступив на власну міну і підірвався.

У частині вже чекають на повернення сапера Раджу. До нього в лікарню вже приходили представники СБУ і питали, що він робив на ворожій території. Боєць сподівається, що покарання за таку необачливість буде несуровим. У це вірить і його командир.

Нагадаємо, що бойовики продовжують обстріли сил АТО та сваряться між собою.

Кореспондент ТСН Мар'яна Бухан

Повʼязані теми:

Наступна публікація