Сепари на передку, росіяни за їхніми спинами: оборонці Авдіївки впізнають противника за "почерком"

Сепари на передку, росіяни за їхніми спинами: оборонці Авдіївки впізнають противника за "почерком"

Найбільше українських військових хвилює не стрілянина, а тиша.

Війна в окопах і війна на екранах телевізорів – дві зовсім інші реальності. Про це говорять бійці на передовій поблизу Авдіївки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"По телевізору показують одне, а тут зовсім інше. Тут ти відчуваєш, а там опосередковано розумієш", - каже солдат Антон. За його словами, на війні немає романтики, як і гарячого душу та спокійного сну. Натомість є важка погода, кулі, снаряди та багато роботи. Колись у цьому дачному селі поблизу позицій жили люди- тепер тут лише здичавілі собаки і покинуті коти. Бойовики добивають усе, що ще хоч якось тримається – всюди руїни. "Це був повітряний розрив СПГ, самоліквідатор спрацював у повітрі. Для ранку і для вечора – це звичайна справа", - коментує дим військовослужбовець із позивним "Фокс".

Ситуація на передовій: двоє українських військових зазнали поранень

Ситуація на передовій: двоє українських військових зазнали поранень

Вечірнє сонце ховається за обпалені стовбури дерев і руїни промислової зони, пейзаж апокаліптичний. Спостережна місія ОБСЄ давно залишила район, де разом із холодом і темрявою із своїх лігов виповзають бойовики. "Щоночі", - зізнається воїн Богдан. Близькість до ворога тримає у тонусі всіх бійців – жарти лише вдень, вночі робота. Хлопці вже по почерку стрілянини знають, хто з ними воює і чого очікувати від противника. "Сепари, котрі перебувають на найближчій позиції до нас – воне не професіонали, видно одразу. Працюють хаотично. Скоріше за все, місцеві. А от друга лінія оборони, котра ближче до розв’язки – там, скоріш за все, кадрові військові", - каже боєць на прізвисько "Угрюмий".

Вночі добре чути, як біля ясинуватської розв’язки бойовики прогрівають танк – його звук ні з чим не сплутаєш. "Вночі по два-три рази заводять. По відстані – не більше трьох кілометрів", - кажуть військові. Їх найбільше насторожує пасивність ворога останнім часом на ділянці, де постійно точились бої. Нині ж інтенсивність обстрілів різко впала – можливо, через псевдовибори у терористів. "Коли тиша – не знаєш, чого очікувати. Може, вони відійшли з позицій і хочуть застосувати арту – тут дистанції маленькі. Чесно, коли простріли ідуть і бої – якось спокійно, бо коли бій, ти знаєш, де вони", - зізнається "Фокс".

Немов відгукуючись на ці слова бойовики починають стріляти, а коли стихає зброї, з їх окопів починають кричати – відбувається "обмін люб’язностями". Проросійські найманці то на чарку кличуть, то на Київ збираються йти, але після порції профілактичних черг з автоматів та кулеметів замовкають до ранку. 

Кореспондент ТСН Руслан Ярмолюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація