Спецслужби викрили ФСБівця, який збивав літаки ЗСУ та захоплював у полон бійців ООС

Спецслужби викрили ФСБівця, який збивав літаки ЗСУ та захоплював у полон бійців ООС

Російський терорист мародерив на Донбасі та займався контрабандою вугілля.

Контррозвідка СБУ спільно з ТСН.ua розповідає громадськості про російських військових, які беруть участь у бойових діях на боці "Л/ДНР". 

Цього разу йтиметься про колишнього співробітника прикордонних військ СРСР та ПУ ФСБ РФ Сергія Кошелєва.

Фото: СБУ

Він більше відомий як ексзаступник начальника пункту управління 2 ОМСБР 2 "армійського корпусу" окупаційних військ РФ з позивним "Удав".

Кошелєв народився 10 листопада 1965 року у місті Пяндж Курган-Тюбінської області (Таджикська СРСР). 1988 року після завершення навчання у Вищому прикордонному Червонопрапорному командному училищі КДБ СРСР (м. Алма-Ата) лейтенант Кошелєв був одразу призначений заступником начальника прикордонної застави із політичної частини (в/ч 2042 м. Керки Туркменської СРСР), а потім на аналогічну посаду у в/ч 2151 (м. Петрозаводськ, РСФСР).

1991 року він був переведений до рідного міста Пяндж до в/ч 2066 на посаду заступника начальника резервної прикордонної застави. Саме тут Кошелєв зустрів історичний момент розпаду Радянського Союзу. На той час у Таджикистані відбувся фактично повний розвал системи прикордонного контролю, що сприяло значному посиленню контрольованої рухом "Талібан" контрабанди наркотиків.

Період від 1991 до 1997 року, який збігся із службою "Удава" у Пянджському районі, вважався для цього регіону епохою "героїнової експансії". Кожне з наркоугруповань, які діяли у прикордонній ділянці обов’язково заручалися підтримкою та "кришувалися" представниками правоохоронних органів, насамперед прикордонних військ РФ, які залишилися контролювати таджицько-афганський кордон. Також Кошелєв служив у м. Хорог (в/ч 2022), а завершив кар’єру прикордонника у в/ч 9998 м. Душанбе 2004 року у званні підполковник.

Варто уваги, що протягом служби у в/ч 2066 відбулося доленосне знайомство Кошелєва з колегою - Наілем Нурулліним, фігурантом наших попередніх публікацій. Як повідомлялося, він наглядав за військами "ЛНР" та ховався від кредиторів в окупованому Луганську.

Кошелєв та Нуруллін надалі стали "бойовими товаришами" по терористичній діяльності в окупованій Луганській області України у лавах "2-го армійського корпусу". Вони відповідали за захоплення у полон українських військовослужбовців, їхній подальший облік та переміщення до місць утримання.

Коли Кошелєв пішов у відставці, він прийняв пропозицію колишніх колег працювати у приватних охоронних підприємствах. Відомо, що ці структури переважно комплектуються з колишніх військових, які надалі часто залучаються російськими спецслужбами для проведення т.зв. спецоперацій на території інших держав.

Фото: СБУ

У складі подібного угрупування (Приватна охоронна організація (ПОО) "Казачий батальон "Степь") 2014 року Кошелєв розпочав свій "бойовий шлях" на тимчасово окупованій Росією території України і взяв позивний "Удав".

Ця організація і на сьогодні офіційно зареєстрована в Росії. Одним із її співвласників є Олександр Мамошин (позивний "Самурай"), який здійснював командування бойовиками батальйону "Степь" на території т.зв. "ЛНР".

Фото: СБУ

У цьому угрупованні Кошелєв обіймав посаду заступника начальника штабу. Він безпосередньо брав участь у створенні організаційно-штатної структури підрозділу, відповідав за бойову підготовку терористів та формування протиповітряної оборони. Саме у той час бойовики НЗФ "Степь" знищили один гелікоптер та два літаки ЗС України

Фото: СБУ

Однак внаслідок непрофесійних дій командирів "Самурая" та "Удава" в результаті бойового зіткнення з українськими військовими в районі населеного пункту Кожевня (Шахтарський район Донецької області) більша частина особового складу батальйону загинула. Після чого угрупування перестало існувати. Незважаючи на фіаско, Кошелєв продовжив "службу" на керівній посаді у штабі Свердловського козачого полку ім.С.Синельникова.

Також відомо, що у складі підрозділу "Рим" "Удав" брав участь у захопленні м. Дебальцеве, після чого разом з іншими бойовиками займався мародерством та привласненням майна ЗС України на території міста. Найманці із цього підрозділу не стільки виконували "бойові завдання", скільки здійснювали контроль за діяльністю шахт в районі Свердловська (зокрема, займалися контрабандою вугілля). 2016 року "Удав" завершив свою "кар’єру" на окупованій території Східної України на посаді заступника начальника пункту управління 2 ОМСБР 2 "армійського корпусу" окупаційних військ РФ.

Однак невідомо, чи завершив він свою діяльність професійного найманця. Цікавий той факт, що поки Кошелєв був на Донбасі він значився генеральним директором ПОО "Надійність та Безпека" (м.Москва). Однак у відкритих джерелах жодної інформації про цю організацію немає чи вона завбачливо вилучена.

Також відомо, що зараз Кошелєв влаштувався на роботу до чергової ПОО "Рысь-В" (м. Реутов, Московська область). Цілком імовірно, що ці структури саме зараз використовуються як прикриття для вербування російських найманців для реалізації Кремлем власних амбітних та примарних планів у "гарячих точках" світу.

У попередніх публікаціях йшлося про особистих охоронців ватажка "ДНР" Олександра Захарченка, а також про знищеного у Сирії генерала РФ Валерія Асапова і генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі. Про генерала Михайла Теплинського відомо, що його приїзд на окуповані території прирівнювався до Армагедону. А ще один російський генерал Борис Фомичов став відомим після викладеного в Інтернет запису його гнівної промови, адресованої чеченським найманцям, які з переляку втекли з поля бою.

Також була інформація про генерала Геннадія Анашкіна, який захоплював Крим та керує "армією ЛНР". Та про розгульне життя полковника армії РФ на Донбасі "Баркаса". Про Полковника РФ "Юстаса", який наглядає за військами "ЛНР" та ховається від кредиторів у Луганську. Також розвідка викрила п'ять росіян-розвідників, які воюють за терористів "ДНР". Та про "Петлія" і "Змія", які повоювали за "ЛНР". Про офіцера "Урала", який розмістив на сайті знайомств для гомосексуалістів інтимні фото та розкрадав "армію ЛНР". Про полковника РФ, який нищив українські КПП та тоннами крав бензин "ДНР". Та про "Бійська", який возив терористам "ДНР" гуманітарку, а потім переключився на Африку.

Про цілу організацію російських нацистів "Імперський легіон", яка допомогала Гіркіну та "ДНР". Про "Фому", який брав участь у трагедії Одеси. Про "Печеніга", який після Грузії та Чечні, тренує терористів "ДНР". Також було досьє на "Аміда", який розгромив Мetro у Донецьку. Про “Ректора”, який влаштував бійню у Мар’їнці.  Та про "Сєдого", який вбивав ватажків "ЛНР" та позбувся Плотницького.

Також про аферистів з РФ, які обкрадали індійців, організовували "референдум" на Донбасі і втручалися у вибори на Мадагаскарі. СБУ розповідала про "Лавину", який працював з Безлером у "ДНР" та возив російські танки на Донбас. Про ФСБівця Михайлюка, який замовляв вбивства бізнесменів та захоплював Крим. Також розповідали про "Сєдого", який вбивав ватажків "ЛНР" та позбувся Плотницького. Про ФСБівця Садикова, який керує катівнею "ЛНР".

Контррозвідники викрили російського агента, який працював на українському стратегічному підприємстві

Контррозвідники викрили російського агента, який працював на українському стратегічному підприємстві

Повʼязані теми:

Наступна публікація