Спостерігачі ОБСЄ виявили на окупованому Донбасі десятки танків, гаубиць та військової техніки бойовиків

Спостерігачі ОБСЄ виявили на окупованому Донбасі десятки танків, гаубиць та військової техніки бойовиків

танк луганських бойовиків / Фото: Facebook/Дмитро Снєгирьов

Бойовики часто перешкоджають здійсненню моніторингу, не пускають на свої військові об'єкти.

Попри домовленості, бойовики на окупованому Донбасі не відводять від лінії розмежування важке озброєння.

Це підтверджують дані Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, повідомляє українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

Зокрема, на південний захід від Луганська (район Бугаївки) виявили 18 гаубиць різного калібру. У цьому ж районі та поблизу Шимшинівки на Луганщині - 32 танки різної модифікації.

Бойовики також розміщують військову техніку в житлових кварталах - у Новоласпі Донецької області та Первомайську на Луганщині. Там виявили три броньовані машини (одну типу БТР, дві типу БМП), а також п'ять одиниць броньованої техніки (МТЛБ).

У районах Антрациту та Алчевська виявили переміщення колони техніки бойовиків, щонайменше 15 вантажівок. Вони рухалися з боку тимчасово непідконтрольного пункту пропуску "Довжанський", що на кордоні з Російською Федерацією.

"Зазначене зазвичай свідчить про чергове поповнення арсеналу бойовиків засобами ураження, для здійснення ними своїх злочинних намірів на території Донецької та Луганської областей. Цинічною також є позиція бойовиків щодо заборони доступу патрулів ОБСЄ до військових об’єктів, розташованих поблизу міста Донецька. Зокрема, категоричні відмови щодо здійснення верифікаційних заходів місць розміщення відведеного озброєння спостерігачі Місії отримали від бойовиків у районах населених пунктів Гольмівський та Маркине. Свої відмови вони пояснюють виконанням відповідних "наказів командирів", які протирічать попереднім їхнім псевдо-наказам щодо "заборони необґрунтованого обмеження свободи пересування спостерігачів СММ ОБСЄ" у місцях зберігання відведеного озброєння", - зазначає українська сторона СЦКК.

Бойовикам невигідний об'єктивний моніторинг, адже вони не відвели з передової важке озброєння.

"Такі факти є черговим доказом незацікавленості ватажків окупаційної адміністрації Російської Федерації в об’єктивному моніторингу СММ ОБСЄ ситуації у районі проведення операції Об’єднаних сил, а також намаганням приховати відсутність озброєння та військової техніки у місцях їхнього постійного зберігання відповідно до Мінських домовленостей", - наголошує українська сторона СЦКК.

Повʼязані теми:

Наступна публікація