Тисячі загиблих, придушення Меджлісу й катування. ООН оприлюднила звіт про окуповані землі України

Тисячі загиблих, придушення Меджлісу й катування. ООН оприлюднила звіт про окуповані землі України

2,7 мільйони людей, які проживають в районах, підконтрольних бойовикам, переживають істотні обмеження їх свободи.

Згідно із новою, чотирнадцятою, доповіддю Управління Верховного комісара ООН з прав людини, щонайменше 9 371 людина загинула та 21 532 були поранені з початку конфлікту на сході України в середині квітня 2014 року.

Помічник генсека ООН з прав людини Іван Шимонович наприкінці семиденного візиту в Україну наголосив, що збільшення кількості важкої військової техніки поблизу лінії зіткнення та військові дії біля Авдіївки та Ясинуватої, що спостерігаються в Донецькій області з початку березня, є показниками того, що конфлікт далекий від завершення та не повинен випадати з поля зору міжнародного співтовариства.

Згідно із доповіддю, 2,7 мільйони людей, які проживають в районах, підконтрольних бойовикам, переживають істотні обмеження їх свободи вираження поглядів, мирних зібрань та об'єднання, а також важкі умови проживання.

"Насильницькі зникнення, незаконні затримання, катування та жорстоке поводження залишаються глибоко укоріненою практикою, як в районах, контрольованих озброєними групами, так і на території, контрольованій Урядом", - наголосили в ООН.

Крім того, працівники Управління ООН з прав людини зафіксували кілька випадків сексуального насильства.

"Більшість заяв вказують на те, що погрози зґвалтуванням та іншими формами сексуального насильства використовуються як спосіб жорстокого поводження та катування в контексті незаконних та свавільних затримань, як чоловіків, так і жінок…Погрози сексуальним насильством, тілесними ушкодженнями чи вбивством щодо родичів жіночої статі, або їх затримання часто використовуються як засоби для примушення затриманих чоловіків зізнатися, зректися своєї власності, або вчинити інші дії, яких вимагають порушники, в якості передумови їх звільнення або безпеки," вказано у доповіді.

Вкотре в ООН наголосили, що за два роки після подій на Майдані в Києві суттєвого прогресу в розслідуванні не відбулося,а високопосадовці, відповідальні за віддавання наказів та контроль за насильством досі ухиляються від правосуддя. 

Крім того, підкреслено погіршення ситуації з правами людини в Автономній Республіці Крим. "Законодавство про боротьбу з тероризмом та екстремізмом використовується задля криміналізації ненасильницьких дій та придушення протилежних поглядів, тоді як судова та правоохоронна системи стали інструментами придушення опозиції. Найбільше від цього страждають кримські татари, чий головний представницький орган, Меджліс, було заборонено, і з представниками якого я зустрічався під час мого візиту", - зазначив помічник генсека ООН з прав людини.

Доповідь ООН from tsnua

Повʼязані теми:

Наступна публікація