Участь у трагедії в Одесі, підвал “ЛНР” і робота на ФСБ: контррозвідка викрила "антимайданівця" з РФ

Участь у трагедії в Одесі, підвал “ЛНР” і робота на ФСБ: контррозвідка викрила "антимайданівця" з РФ

Росіянин встиг взяти участь в “Антимайдані” в Одесі та повоювати в “ЛНР”.

Контррозвідка СБУ спільно з ТСН.ua розповідає громадськості про російських військових, які беруть участь у бойових діях на боці "Л/ДНР". 

Цього разу розвідка розповідає про росіянина, який зіграв суттєву роль в дестабілізації обстановки в Україні під час наступу "русского мира" у 2014 році.

Як відомо, основною метою Російської Федерації у той період була реалізація проекту "Новоросія". За задумом Кремля, вісім областей України мали остаточно відійти від проєвропейського курсу нашої держави та проголосити відповідні псевдодержавні утворення. Ключовим пунктом у цьому задумі мала стати Одеса. Саме там до поля зору контррозвідки потрапив Фомінов Олексій.

Фото: скриншот з відео

Народився він 20 липня 1970 року у місті Білібіно Красноярського краю РФ. Фомінов - громадянин Росії, має позивні "Фома", "Одесса", "Виноградов".

Як відомо, масові заворушення проросійських сил в Одесі мали стати початком сценарію, аналогічному подіям у Донецьку та Луганську. За даними контррозвідки, саме для цього Фомінов був направлений російськими спецслужбами до найбільшого приморського міста України.

"У таких випадках спецслужби РФ діяли за простою методикою. До України заздалегідь направлялися спеціально підготовлені люди (як правило, з досвідом участі у бойових діях), які встановлювали контакти з місцевою агентурою російських розвідувальних органів, антиукраїнськими активістами та маргінальним прошарком суспільства. Надалі очолювані такими людьми протестні акції переростали у масові заворушення та мали завершуватися невизнанням місцевим населенням української центральної влади та проголошенням "народних республік" на кшталт "ДНР" і "ЛНР". Саме з причини існування заздалегідь розробленого плану спецслужб Фомінов миттєво очолив місцевий "Антимайдан" та став так званим "комендантом Куликова поля", хоча в Одесі раніше ніколи не був (нижче – його фото в Одесі у травні 2014 року)", - повідомляє контррозвідка СБУ.

Фото: СБУ

Після трагедії 2 травня 2014 року та провалу операції спецслужб Росії з дестабілізації ситуації в Одесі Фомінов  з частиною однодумців втік до Луганської області. Частина цього регіону на той час вже була захоплена незаконними збройними формуваннями. Виконуючи завдання російських кураторів, "Фома" встановив контакт з Олексієм Мозговим - командиром бригади "Призрак", яка під контролем ГУ ГШ ЗС РФ діяла у Лисичанську, Рубіжному та Сєверодонецьку, та деякий час обіймав посаду начальника штабу.

Невдовзі, у липні 2014 року "Фома" очолює наспіх зібрану "бригаду особливого призначення "Одеса", укомплектовану російськими найманцями та кримінальними злочинцями, яка діяла у районі Луганська. Вони відповідальні за загибель кількох українських сімей, які допомагали нашим військовим, а також цілої низки жертв банальних збройних пограбувань.  

Фото: СБУ

Варте уваги, що наприкінці 2014 року "Фома" вирішив припинити співробітництво з військовою розвідкою РФ та налагодив активну співпрацю з одвічним суперником цієї структури – Федеральною службою безпеки РФ. Він хотів займатися розкраданням гуманітарної допомоги з РФ та "віджиманням" майна у місцевого населення, а також узяттям під контроль спільно з ФСБ контрабандних оборудок через непідконтрольну ділянку державного кордону України з РФ.

Але у січні 2015 року кремлівська верхівка вирішила позбутися від бійців з кримінальним минулим, які стали Москві у пригоді під час захоплення Сходу України, але виявилися зайвим після завершення окупації частини Донецької та Луганської областей. З цією метою ГУ ГШ ЗС РФ направило на Луганщину бійців приватної військової компанії "Вагнера", які здійснили безжалісну зачистку озброєних загонів, існування яких не входило в подальші плани РФ. "Одесу" було розігнано, а частину бойовиків ліквідовано. Сам Фомінов був кинутий у Луганську "на підвал", де просидів більш, ніж півроку.

Фото: СБУ

Але, за протекції кураторів з того ж ФСБ, у жовтні 2015 року "Фома" залишив тюремну камеру та виїхав до Росії за умови неповернення на окуповані території. За наявною інформацією, відтоді Фомінов неодноразово намагався запропонувати свої послуги російським спецслужбам у створенні збройних формувань з числа "ветеранів Новоросії" для диверсійної діяльності на території України. Проте, зважаючи на його репутацію тричі засудженого за шахрайство, а також вимоги до кураторів попередньо профінансувати ці "проекти", його спроби виявилися безуспішними.

Уточнимо, що на території РФ зараз перебувають тисячі колишніх бойовиків, які брали участь в окупації нашої країни. Здобутий ними досвід бойових дій має певну цінність для російських спецслужб, адже ці люди завжди готові за порівняно невелику  винагороду виїхати у будь-яку країну, де Росія має свої інтереси. Саме такий контингент залучався до виконання завдань Кремля на території України – ветерани Афганістану, Чечні, Придністров’я, Карабаху, Абхазії, Південної Осетії.

У попередніх публікаціях йшлося про особистих охоронців ватажка "ДНР" Олександра Захарченка, а також про знищеного у Сирії генерала РФ Валерія Асапова і генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі. Про генерала Михайла Теплинського відомо, що його приїзд на окуповані території прирівнювався до Армагедону. А ще один російський генерал Борис Фомичов став відомим після викладеного в Інтернет запису його гнівної промови, адресованої чеченським найманцям, які з переляку втекли з поля бою.

Також була інформація про генерала Геннадія Анашкіна, який захоплював Крим та керує "армією ЛНР". Та про розгульне життя полковника армії РФ на Донбасі "Баркаса". Про Полковника РФ "Юстаса", який наглядає за військами "ЛНР" та ховається від кредиторів у Луганську. Також розвідка викрила п'ять росіян-розвідників, які воюють за терористів "ДНР". Та про "Петлія" і "Змія", які повоювали за "ЛНР". Про офіцера "Урала", який розмістив на сайті знайомств для гомосексуалістів інтимні фото та розкрадав "армію ЛНР". Про полковника РФ, який нищив українські КПП та тоннами крав бензин "ДНР". Та про "Бійська", який возив терористам "ДНР" гуманітарку, а потім переключився на Африку. Також СБУ розкрила організацію російських нацистів "Імперський легіон", яка допомогала Гіркіну та "ДНР".

 

Українська контррозвідка викрила на Миколаївщині мережу російської агентури

Українська контррозвідка викрила на Миколаївщині мережу російської агентури

Повʼязані теми:

Наступна публікація