У Китаї заговорили про спільну зі США відповідальність за мир у світі

Дата публікації
Перегляди
17к
Час на прочитання
3 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
У Китаї заговорили про спільну зі США відповідальність за мир у світі

Китай, як кажуть дипломати, ніколи не займається благочинністю, тим більше на користь лузерів.

Китай та Сполучені Штати повинні разом брати на себе відповідальність за мир у світі. Державні медіа поширили першу реакцію лідера Китаю Сі Цзіньпіна після розмови з президентом Сполучених Штатів Джо Байденом. Вони говорили захищеним каналом відеозв’язку. Розмова керівників двох країн, що досі перебувають у гострому протистоянні, відбулася на тлі інформації про те, що Пекін розглядає можливість допомогти Путіну, який попросив про підтримку у війні з Україною.

Про це йдеться в ТСН.

Джо Байден та Сі Цзіньпінь говорили захищеним каналом відеозв’язку майже 2 години. Цьому передувала розмова їхніх радників у Римі цього тижня, яка тривала 7 годин. Сьогодні ще заступниця Держсекретаря Венді Шерман зустрічатиметься із послом Китаю у США. Принаймні перші повідомлення китайських ЗМІ за результатами переговорів Байдена та Сі Дзиньпіна обнадійливі для нас. Конфлікт і конфронтація - ні в чиїх інтересах. Мир та безпека - найбільші цінності. А вони із Байденом повинні разом брати відповідальність, щоб у світі був мир. Такі слова китайського керманича передає державне телебачення.

Днями в американських ЗМІ почали з’являтися повідомлення про те, що Росія попросила у Китаю допомоги, і Китай зважує, чи надавати її. Принаймні тут, посилаючись на розвідку, говорили про 3 пункти, про які просив Путін,  - гроші, військово-технічне оснащення, називалися боєприпаси і дрони. І третій пункт - китайські сухпайки для російських солдатів. Аналітики у Штатах припускали, що Китай може максимум поставити саме їжу для солдатів, як продукцію подвійного призначення, але не зброю.

Тим часом США і непублічно, і публічно попередили, будь-яка допомога Росії потягне за собою наслідки не лише від США, але й від партнерів. Але Сполучені Штати хочуть отримати від Китаю не лише підтвердження того, що він не допомагатиме Росії, а навпаки - використає свій вплив і міць, щоб зупинити Путіна.

«Ми, зокрема, вважаємо, що Китай має відповідальність за свій вплив на президента Путіна та захист міжнародних правил та принципів, які, за їхнім твердженням, підтримує. Натомість, схоже, що Китай рухається в протилежному напрямку, відмовляючись засудити цю агресію, намагаючись зобразити себе нейтральним арбітром. І ми стурбовані тим, що вони розглядають можливість допомоги Росії у використанні військової техніки в Україні. Китай нестиме відповідальність за будь-які дії, до яких він вдасться для підтримки російської агресії. І ми, не вагаючись, змусимо за це заплатити», - заявляв напередодні розмови Держсекретар Ентоні Блінкен.

Розмова президентів США та Китаю: про що вдалося домовитися

Розмова президентів США та Китаю: про що вдалося домовитися

Протягом тривалого часу світ спостерігав, як зближувалися Путін і Сі Дзиньпін. У той час як більшість держав на політичному рівні бойкотували Олімпіаду в Пекіні, Путін не лише туди поїхав, вони ще й підписали там угоду про співпрацю. Директор ЦРУ Бернз характеризував цю співпрацю як засновану на підставі низки «холоднокровних причин». Це означає - розрахунок. Китай, як кажуть дипломати, ніколи не займається благочинністю, тим більше на користь лузерів. Свої економічні інтереси Пекін завжди ставить на перше місце. Простою мовою цифр - минулого року обсяги торгівлі між Китаєм і Європою склали 800 мільярдів доларів. Зі Сполученими Штатами 750 мільярдів. І з Росією - лише 150 мільярдів. Тобто з Росією приблизно удесятеро менше, аніж зі світом.

Читайте також:

Єрмак закликав іноземців купувати військові облігації України, а "диванних експертів" - їхати на фронт

В Україні можуть внести зміни до Конституції у пункті руху до НАТО, щоб зараз відновити безпеку - Стефанчук

На Херсонщині окупанти чинять репресії і викрадають мирних мешканців

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація