У Києві відкрили виставку портретів лесбійок і геїв, які воювали на Сході

У Києві відкрили виставку портретів лесбійок і геїв, які воювали на Сході

Обличчя все ж довелося приховати

"Ми були тут". Виставка портретів українських лесбійок і геїв, які воювали на фронті Донбасу, відкрилась у столиці. Автору вдалося вмовити сфотографуватись лише дев’ятьох представників ЛГБТ-спільноти. Із закритими обличчями і зміненими іменами. Однак поки проект готувався, один з хлопців усе ж таки розповів про свою орієнтацію, спочатку побратимам з батальйону, потім - усій Україні, йдеться в сюжеті ТСН.12.00.

Виставка під посиленими заходами безпеки. На вулиці відвідувачів, які прийшли подивитись на фото секс-меншин у камуфляжі, охороняє загін поліції. Всередині охоронці в усіх перевіряють вміст сумок.  Тут усі побоюються провокацій з боку радикалів.

Антон Шебетко - автор проекту. Два місяці він шукав серед геїв і лесбійок тих, хто боронив донбаську землю від проросійських бойовиків. Погодились лише дев’ять осіб. На всіх світлинах обличчя закриті. 

«Я до кінця не вірив, що мені вдасться реалізувати цей проект. Давайте говорити, що там є люди за п'ятдесят, там є ЛГБТ, там є жінки, там є всі», - каже автор.

Її портрет на виставці підписаний як Софія. Свого справжнього імені вона не називає, обличчя сховала. Боїться нападу у мирному Києві. На фронті  34-річна дівчина воювала в піхоті. Там свою орієнтацію не афішувала, але, зізнається, й не було потреби - там усі рівні.

У Києві відкрилась виставка портретів лесбійок і геїв, які воювали на Донбасі

У Києві відкрилась виставка портретів лесбійок і геїв, які воювали на Донбасі

«Чим ближче до «нуля», тим менше хтось звертає увагу, хто ти є. Взагалі це нівелюється, якщо ти бойова одиниця», - каже дівчина.

Віктор Пилипенко на псевдо «Француз». Він - ветеран батальйону "Донбас". В 2015 році боронив селище Широкине біля Маріуполя. Тоді там були найзапекліші бої.

Тоді, згадує «Француз», одному з побратимів довелось відкритись. Друг сприйняв спокійно. А вже під час підготовки фотовиставки Вітя вирішив викласти у "Фейсбуку" публічне зізнання. Каже, радикалів більше не боїться.

«Я - гей. Відкритий. Так. Мене звати Віктор Пилипенко, я воював за Україну, за її незалежність, її суверенність. І тут на мене буде нападати хтось? За що? За те, що я захищав їхні дупи», - каже Віктор.

Повʼязані теми:

Наступна публікація