У Луганській області бойовики підтягують важку техніку та укріплюються під радянську музику

У Луганській області бойовики підтягують важку техніку та укріплюються під радянську музику

Фото: ТСН

На позиціях російських найманців нещодавно пройшла ротація.

На північній ділянці фронту у Луганській області бойовики почали регулярно вмикати музику радянського періоду. Роблять це щоразу, коли стихає вітер, аби було добре чути на українських позиціях.

Такий підхід вони використовують ще й заради маскування, з'ясували українські військові, аби перебити звуки інженерних робіт. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Від дороги до окупованого Первомайська за кілометр-півтора вже позиції бойовиків. Їх нині не видно, але добре чути. Українські спостерігачі Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) постійно фіксують звуки важкої техніки на тому боці.

"Перегруповуються, техніку підтягують, але пострілів і наступальних дій немає практично. В будь-який момент може бути обстріл. Ми не знаємо, на що чекати від ворога. Це ж ворог. З ним не можливо домовитись", - каже офіцер СЦКК Роман Весельський.

Про плани російських найманців свідчать переміщення особового складу та колон важкої техніки. Тільки за одну ніч того тижня пройшло до десятка їхні БМП. Бойовики перегруповуються. Копають шанці назустріч українським і заливають у бетон свої укріплення.

"Техніка їхня їздить вільно, навіть не в ночі, а вдень. Видно вантажний транспорт, підвезення лісу, щебеню, каміння. За цей час вони добре вриються і окопаються, що ми їх не дістанемо. Дуже довго доведеться їх вибивати з позицій", - каже військовослужбовець ЗСУ Немирів.

Відлуння "совка": бойовики почали регулярно вмикати музику радянського періоду

Відлуння "совка": бойовики почали регулярно вмикати музику радянського періоду

Тут до бойовиків дистанції не великі.

"Намагаються спровокувати, робили спроби підійти, але не сильно близько. Бувало, помічали, що намагаються прострелити з глушниками", - розповідає військовослужбовець ЗСУ Харків.

Два дні тому о 8 ранку за сотню метрів перед бійницею розірвався граната бойовиків ВОГ. На щастя, усі цілі. Вогонь у відповідь не відкривали, бо не було команди.

Бойовики постійно промацують українську оборону, шукають мінні поля й витягують на стрілецькі бої. І запускають свої безпілотні розвідники, які заборонені останніми Мінськими угодами. Бійці помічали їхні дрони над своїми позиціями.

Кулеметник Максим, у якого за плечима 6 років війни й до десятка режимів тиші, каже, що усі вони були не довготривалі, бо бойовики рано чи пізно, через день чи через кілька годин його порушували. Тому цих два тижні відносної тиші стали несподіванкою і для бійців, і для місцевих.

На позиціях бойовиків нещодавно пройшла ротація. Кажуть, зайшли козаки. Російський прапор спочатку висів, але потім сховали. Тепер з динаміків на їхніх укріпленнях майже щовечора лине музика з радянського репертуару.

Автор: Руслан Ярмолюк 

Повʼязані теми:

Наступна публікація