У Мінську домовилися про перемир’я на Донбасі та підготовку до обміну полоненими

У Мінську домовилися про перемир’я на Донбасі та підготовку до обміну полоненими

Фото: Associated Press

Тиша має запанувати в день виборів в Україні.

Безпрецедентно довге засідання тристоронньої контактної групи відбулося сьогодні в Мінську. Воно тривало шість годин поспіль.

Серед питань, які обговорювали, був обмін полоненими – це підтвердила членкиня гуманітарної підгрупи Валерія Лутковська. Згідно з першими даними щодо підсумків переговорів, у Мінську домовилися про нове перемир’я, яке має запанувати в ніч проти неділі, 21 липня – від 0:00 години.

Також було досягнуто домовленості про обмін полоненими у форматі 101 на 50 з представниками "ДНР" і за формулою 107 на 19 з представниками "ЛНР".  Однак для здійснення цього обміну потрібен час, аби завершити необхідні юридичні процедури. За даними російських ЗМІ, сам обмін може статися наприкінці серпня – на початку вересня.

Тристороння контактна група, за участі представників ОРДЛО, визнаючи позитивний вплив практики підтвердження відданості...

Опубліковано Даркою Оліфер Середа, 17 липня 2019 р.

За словами речниці Леоніда Кучми Дарки Оліфер, сторони також пообіцяли надати спостерігачам ОБСЄ повний доступ до території у зоні конфлікту. У Станиці Луганській на звільнених сепаратистами територіях буде прибрано символіку квазіугруповань. "В гуманітарній підгрупі підтверджено місцезнаходження 69 наших громадян, яких ми прагнемо звільнити. В закладах української пенітенціарної системи перебуває 208 осіб, яких запитує протилежна сторона. Домовились в найстисліші терміни провести роботу в двох паралельних напрямах: юридична очистка і підготовка до взаємного звільнення підтверджених осіб та подальше підтвердження утримуваних осіб", - розповіла вона. "Є позитивні зрушення у забезпеченні сталого мобільного зв'язку на всій території Донбасу", - додала Оліфер.

На переговорах у Мінську обговорюватимуть "хлібне перемир'я" та звільнення полонених

На переговорах у Мінську обговорюватимуть "хлібне перемир'я" та звільнення полонених

Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін своїм указом спростив процедуру надання російського громадянства жителям самопроголошених так званих "ДНР" і "ЛНР". Українські дипломати висловили рішучий протест проти цього. Президент Петро Порошенко виступив із терміновим зверненням щодо цієї ситуації. Дії РФ засудили і в штабі переможця президентських виборів Володимира Зеленського. В українському уряді закликали мешканців окупованих територій не приймати російські паспорти, а згодом визнали їх незаконними

1 травня президент Російської Федерації Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України. Зокрема, жителів окупованих територій і біженців з Донбасу і Криму.

8 травня Кабмін визнав незаконними російські паспорти, видані мешканцям окупованого Донбасу - насамперед Луганської та Донецької областей. У рішенні передбачений перелік так званих підрозділів, уповноважених РФ на видавання паспортів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація