Україна готова йти на будь-які компроміси для обміну заручників - Тандіт

Україна готова йти на будь-які компроміси для обміну заручників - Тандіт

Фото: УНІАН

Тандіт підтвердив готовність обмінювати полонених за формулою "306 на 74".

Україна готова до обміну 306 полонених бойовиків на 74 українських заручників.

Про це заявив радник голови СБУ Юрій Тандіт, повідомляє телеканал "112 Україна".

"Ми готові до обговорення списків. У список із 306 осіб ми нікого не вносили зі сторони, всі ці особи чинили злочини проти цілісності України, вони були подані ОРДЛО. Зараз йдеться про 74 наших заручників... Ми зробимо все можливе, щоб стала відома доля 158-162 осіб тих, хто вважається заручниками", - наголосив він.

Також Тандіт висловив припущення, що процес обміну найближчим часом відновиться.

"Це дуже серйозна робота. Ми не будемо говорити про терміни, Україна готова до цього процесу, щоб за законом передати туди цих людей", - зазначив радник голови СБУ, додавши, що нині відомо про місцеперебування на Донбасі 96 українських заручників.

Окремо він запевнив, що українська сторона готова до будь-яких компромісів у переговорах з бойовиками, щоб забрати всіх своїх громадян, і анонсував обговорення деталей обміну 29 листопада.

"Кожна з цих осіб у списку перебуває в певному статусі. Довгий час, поки тяглася ця історія, багато з тих, хто подавався у списку згідно з чинним законодавством або звільнялися, або потрапляли під рішення судів. Там же всі наші заручники перебувають без будь-якого статусу, тобто ухвалюються рішення в Москві, дається команда, і вже наступного дня всіх наших хлопців можуть звільнити. Ми готові в будь-який момент їх забрати. В Україні є певна процедура, на яку ми теж готові йти. Головне, щоб тепер ці обіцянки з боку ОРДЛО були втілені в дію. 29 числа наша група буде знову в Мінську брати участь в переговорах і, звичайно ж, буде обговорювати деталі цього процесу. Служба безпеки України та центр звільнення заручників забезпечать швидку передачу туди цих людей. Ми готові до будь-яких компромісів", - сказав він.

Водночас Тандіт підтвердив, що у відео, яке оприлюднило російське видання "Новая газета", показані справді українські заручники.

"Я можу сказати про те, що дійсно Служба безпеки України проводить певну роботу з розпізнання наших заручників, які на цих відеокадрах перебували і давали коментарі. Є певна процедура, яка використовуватися в даному випадку. Я можу підтвердити, що на цих відеокадрах дійсно є наші заручники, але з етичних міркувань ми не будемо розголошувати інформацію про їхні особи", - заявив Тандіт.

Нагадаємо, раніше новий ватажок "ЛНР" Леонід Пасічник оприлюднив свою позицію щодо обміну полоненими.

За його словами, після відставки його попередника Ігоря Плотницького ОРДЛО не збираються відходити від плану обміну заручниками.

Повʼязані теми:

Наступна публікація