Україна направила до Гааги свідчення про страти 9 українських військових у полоні бойовиків

Україна направила до Гааги свідчення про страти 9 українських військових у полоні бойовиків

Бойовик "ДНР" біля Іловайська / Фото: Associated Press

Це відбувалося під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве.

Генеральна прокуратура України (ГПУ) направила до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду у Гаазі повідомлення про страти дев'яти українських військовослужбовців у полоні проросійських бойовиків.

Про це 5 грудня повідомляє пресслужба ГПУ. 

Усі страти полонених українців здійснили представники проросійської організованої групи "Козачий союз "Область війська Донського" під час боїв за Іловайськ у 2014 році та Дебальцеве у 2015 році. 

"Україна надала фото- та відеодокази, які прямо вказують на факт захоплення українських військових в полон, показання очевидців вбивств полонених, документи, що підтверджують смерть військовослужбовців у полоні", – повідомляють у ГПУ.

У повідомленні, направленому до Гааги, також йдеться про практику ведення Росією бойових дій "чужими руками", тобто залучення Москвою підконтрольних їй незаконних збройних формувань. Останні могли використовуватися російською владою не лише для  досягнення військової переваги, але і для здійснення серйозних порушень міжнародного гуманітарного права.

Повідомлення розглядатимуться у Гаазі разом із іншими епізодами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених проросійськими силами на Сході України в період 2014-2019 років.

У ГПУ зазначили, що направили до Міжнародного кримінального суду п'ять повідомлень щодо подій на Донбасі. Зокрема, вони стосувалися відповідальності за вчинення воєнних злочинів і злочинів проти людяності лідерами так званих "ДНР" - Ігорем Гіркіним (Стрєлковим), Олександром Захарченком, Ігорем Безлєром та іншими.

Міжнародний суд ООН у Гаазі визнав свою юрисдикцію у справі України проти Росії

Міжнародний суд ООН у Гаазі визнав свою юрисдикцію у справі України проти Росії

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація