Українська сторона пояснила, коли погодиться на застосування "формули Штайнмаєра" на Донбасі

Українська сторона пояснила, коли погодиться на застосування "формули Штайнмаєра" на Донбасі

Фото: Операція об'єднаних сил / Facebook

Російська сторона заблокувала визначення можливої дати розведення військ на окремих ділянках.

У середу, 18 вересня, у Мінську відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи щодо ситуації на Донбасі. Одна з головних новин – "досягнуто значного прогресу щодо взаємного одночасного звільнення утримуваних осіб".

Про це у Facebook повідомила Дарка Оліфер, прессекретарка глави української делегації в ТКГ Леоніда Кучми. Подробиць щодо звільнення немає.

"Представник України в ТКГ зазначив, що українська сторона не має принципових заперечень по суті т.з. формули Штайнмаєра щодо місцевих виборів. Однак реалізація цієї формули можлива лише за умови виконання наступних пунктів: повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки; розведення сил та засобів вздовж всієї лінії зіткнення; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів; встановлення контролю за непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону та виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством та Мінськими угодами", - зазначила Оліфер.

Українська сторона підтвердила, що готова до розведення сил та засобів у районі Золотого та Петрівського. Водночас російська сторона заблокувала визначення можливої дати цього розведення.

"Така позиція ставить під загрозу безпекову ситуацію на цих ділянках", - наголосила Оліфер.

Також обговорили перебіг відновлення мосту в Станиці Луганській.

Водночас у соціально-економічній підгрупі працювали над забезпеченням життєдіяльності інфраструктури Донбасу та підготовкою до холодної пори року.

Раніше повідомлялося, що на переговорах у Мінську мали обговорити виплату пенсій жителям окупованого Донбасу. Пенсіонерам перереєстровуватися доведеться лише раз на рік.

Вибори на окупованій частині Донбасу можуть бути лише за українським законодавством - Зеленський

Вибори на окупованій частині Донбасу можуть бути лише за українським законодавством - Зеленський

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація