Уряд радить фіксувати руйнацію будинків і самостійно починати відновлення: як це правильно зробити

Уряд радить фіксувати руйнацію будинків і самостійно починати відновлення: як це правильно зробити

Фото: Національна поліція у Харківській області

Українці зможуть швидше фіксувати стан зруйнованого житла, адже уряд спростив механізм фіксації збитків за нерухомість, яка постраждала від російських снарядів.

Усі дані заноситимуть до спеціально створеної бази - реєстру пошкодженого майна, йдеться в ТСН.

Пані Тетяна - директорка садка Теремок у Макарові на Київщині зі сльозами показує, що після російської окупації від приміщення нічого не залишилося. «Коли я вперше побачила - це біль, це жах. Ну це просто садочок, тут просто займалися вихованням дітей, ніякий не стратегічний об’єкт», - каже вона.  

Окупанти снарядами двічі прицільно влучили в будівлю, де навчалися 130 діток. Фундамент просів, залишки стін - у тріщинах. Волонтери розчистили завали, але відновити будівлю неможливо.

І таких знищених та пошкоджених російськими снарядами будинків у Макарівській громаді понад три тисячі, понад п’ятсот зруйновані вщент. На весь Макарів залишився лише один садочок. «32 дні у нас тут була лінія фронту, і дуже багато маємо зруйнованих об’єктів. Наші люди потребують допомоги, ми не можемо чекати, бо зима близько... Ви можете побачити, що у нас відбувається, яке господарство маємо ми на сьогодні, і людям просто немає де жити», - каже Макарівський селищний голова Вадим Токар.

Та попри масштабні руйнування, більшість макарівців повернулася до власних домівок й сподівається на допомогу держави у відбудові. Багатоквартирний будинок Олега встояв, і нині він один з перших в Макарові, які засклили за рахунок держави. «Замінили повністю всі, всі, які побиті, надколоті. Вікна якісні, ми навіть не очікували. Не очікували, що так швидко все буде», - каже Олег.

Держава виділила на відбудову об’єктів критичної інфраструктури, розмінування та первинне відновлення об’єктів в 5-ти областях майже півтора мільярда гривень. Київщина отримала з них 400 мільйонів. Ремонтують житло, яке має незначні пошкодження. «Зараз йдеться про виділення Київщині другого траншу, бо це регіон, який зазнав найбільше руйнувань на деокупованих територіях», - зазначає заступниця міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.

Про грошові відшкодування говорити ж зарано. Спочатку мають розробити чіткий механізм - кому, в який спосіб і як відшкодовуватимуть збитки. Це прописали у законопроєкті, який вже на розгляді у Верховній Раді. 

Та поки депутати обговорюють процедуру відшкодування, важливо правильно зафіксувати руйнування. І тут були проблеми - кожен фіксував по-своєму. Та уряд нарешті уніфікував та спростив процедуру.

«Все дуже просто можна зробити - двома шляхами: або написати заяву до органу місцевого самоврядування, або подати заявку в застосунок «Дія». Це є сигналом для того, щоб вийшли на місце огляду на ваш об’єкт, зафіксували факт пошкодження. Наразі важливо зафіксуватися, щоб у подальшому не виникало запитань, а в мене було так чи інакше», - додає заступниця міністра.

Усі дані заноситимуть до спеціально створеного реєстру пошкодженого майна. Українці зможуть отримати цифровий документ, який підтверджує збитки. Якщо ваше майно внесли й зафіксували, і ви маєте можливість відремонтувати житло власними силами - можете починати, поки держава визначається з компенсацією. «Кожен має зрозуміти, що той об’єм руйнації, який ми маємо, ми не можемо відбудувати в один день, державі складно, громаді складно, кожному мешканцю складно, але ми маємо єднатися і допомагати один одному», - твердить Макарівський селищний голова Вадим Токар.

Попередньо підрахували, що російські загарбники пошкодили 45 млн квадратних метрів житла. Окремі села та міста знищені майже вщент.

Читайте також:

Дефіцит обладнання, програмного забезпечення, цифрових технологій відкидає Росію в розвитку на десятиліття

Волонтерка і військова з Київщини втратила на війні чоловіка й сина, та продовжує працювати на перемогу

Службовий пес майже тиждень йшов під обстрілами до свого господаря на блокпост на Київщині

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація