Усі російські військові, що були в СЦКК, залишають територію України - заява МЗС РФ

Усі російські військові, що були в СЦКК, залишають територію України - заява МЗС РФ

Фото: Getty Images

Від'їзд росіян запланований 19 грудня.

Завтра, 19 грудня, усі російські військові, які є представниками РФ у Спільному центрі контролю і координації припинення вогню і стабілізації лінії зіткнення сторін на Донбасі, залишать територію України.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ РФ.

"Подальша робота представництва Збройних сил Російської Федерації в СЦКК стала неможливою. 19 грудня 2017 року російські офіцери, які входять до складу Центру, залишать територію України. Ми вже поінформували наших зарубіжних партнерів про цей вимушений крок, підкресливши, що вся відповідальність за можливі наслідки повністю лягає на українську сторону", - говориться в заяві.

Зазначимо, що СЦКК був створений у вересні 2014-го задля сприяння реалізації Мінських домовленостей щодо припинення війни на Донбасі. До складу Центру увійшли представники Збройних сил України та Збройних сил РФ (75 офіцерів, які змінюються що три місяці). На початковому етапі до його складу також входили і представники бойовиків "ДНР/ЛНР".

"Від моменту створення СЦКК став одним з важливих механізмів врегулювання на південному сході України, що відіграє істотну роль у справі моніторингу ситуації і надання сприяння вирішенню спірних питань в зоні розмежування сторін на Донбасі. Наші офіцери зробили вагомий вклад у стабілізацію обстановки в регіоні, надавали практичну допомогу Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні. Діяльність СЦКК загалом позитивно оцінюється усіма міжнародними партнерами, які беруть участь в пошуку рішення української кризи", - зазначають у МЗС РФ.

Водночас у Москві переконують, що "СЦКК, на жаль, стикався з серйозними труднощами через позицію української влади. Так, Київ категорично заперечував проти будь-якої документальної регламентації функціонування СЦКК. Спроби вирішити це питання на двосторонньому рівні, або на майданчику мінської Контактної групи, або в "нормандському форматі" успіху не мали".

Також у МЗС РФ нарікають на напружену морально-психологічну обстановку в СЦКК.

"У порушення домовленостей президентів Російської Федерації та України щодо створення та розміщення СЦКК українська сторона свідомо створювала для наших військовослужбовців, які входять до його складу, напружену морально-психологічну обстановку, чинила перешкоди для виконання ними своїх службових обов'язків. Зокрема, російським офіцерам обмежувався доступ до лінії зіткнення, перевірці несення служби на спільних спостережних пунктах, розгорнутих на підконтрольній Україні території. Справа доходила до заборон на спілкування з місцевим населенням. Мали місце випадки неповажного ставлення українських військовослужбовців до своїх російських колег".

Від 1 січня 2018 року Україна планує ввести новий порядок в'їзду і перебування громадян Росії на своїй території.

"Вони (росіяни) повинні будуть завчасно повідомляти свої докладні персональні дані українській владі. Ця норма не відповідає положенням угоди між урядом Російської Федерації і урядом України про безвізові поїздки громадян Російської Федерації та громадян України від 16 січня 1997 року та є неприйнятною для російських військовослужбовців. У контактах з представниками України, в тому числі в "нормандському форматі" і в рамках мінської Контактної групи, ми наполягали на необхідності відрегулювати це питання без шкоди для російської участі в СЦКК. Однак всі наші звернення українська сторона проігнорувала", - зазначають у МЗС РФ.

Раніше українська розвідка повідомляла, що бойовики планують наступальні дії в зоні АТО на Донбасі й обстрілюватимуть самі себе.

Повʼязані теми:

Наступна публікація