В ізоляторі били, катували струмом і не давали спати. Звільнений Карпюк розповів про тортури у Росії

В ізоляторі били, катували струмом і не давали спати. Звільнений Карпюк розповів про тортури у Росії

Фото: УНІАН

Російські силовики вимагали, аби українець зізнався в участі в Чеченській війні.

Звільненого Миколу Карпюка у російському ізоляторі били і катували струмом, аби він зізнався в участі в Чеченській війні, на якій не був.

Про це колишній бранець Кремля заявив на пресконференції, йдеться у випуску ТСН.19:30.

"Тортури були від 21 до 25 березня. Щоночі вивозили, під'єднували електричний струм і не давали протягом цього часу спати. Після тортур виводили в кімнату для слідства, там металева клітка метр на метр, там тримали добами і не давали спати", - згадує він.

Російська Феміда засудила його на 22 роки тюрми. Відсидів Микола Карпюк трохи більше п'яти. Після обміну, каже, звикає до вільного життя.

Тортури у полоні Кремля й зрада кума: Микола Карпюк дав першу пресконференцію

Тортури у полоні Кремля й зрада кума: Микола Карпюк дав першу пресконференцію

За звільнення дякує українському народу, який шостий воює з агресором. "Ви здобули колосальну перемогу над страшним агресором. Ви здобули цю перемогу за рахунок того, що були єдині. Ви не допустили розколу, не допустили хаосу. Я вам всім віддаю уклін, шану",- каже Карпюк.

Карпюк також розповів, що у 2014 році в Росію після Революції Гідності не за наказом Дмитра Яроша, а з власної ініціативи. Як представника "Правого сектору", туди його запрошував родич і обіцяв зустріч із людьми російського керманича нібито говорити мали про мир. Утім, у Росії Карпюка заарештували.

Нагадаємо, 7 вересня відбувся обмін полоненими між Україною та РФ у форматі "35 на 35". Літак з українськими бранцями приземлився у столичному аеропорту "Бориспіль", де на нього чекали рідні та близькі, журналісти і президент України Володимир Зеленський. Серед українців, які повернулися додому – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Павло Гриб, Володимир Балух, Микола Карпюк, українські моряки, захоплені росіянами у Керченській протоці та інші. Повний список усіх 35 звільнених українців - дивіться за посиланням

Натомість літак з росіянами був направлений до московського аеропорту "Внуково". Серед осіб, яких в рамках обміну направили до Москви, були серед інших колишній зенітник "ДНР" Володимир Цемах та звинувачений у держзраді керівник "РИА Новости Україна"  Кирило Вишинський. Цемаха, який є фігурантом справи про збиття рейсу MH17, перед обміном допитали нідерландські слідчі

Повний список, тих, кого Україна віддала Росії задля повернення своїх бранців, дивіться тут. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація