Терористів та “чиновників” в ОРДЛО змушують отримувати паспорти Росії - розвідка

Терористів та “чиновників” в ОРДЛО змушують отримувати паспорти Росії - розвідка

Фото: Associated Press

Розвідка дізналася про паспортизацію на окупованому Донбасі.

Російські окупаційні адміністрації на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях активізували заходи щодо оформлення російських паспортів місцевим жителям т.зв. першочергової категорії (співробітникам окупаційних адміністрацій, "державних" установ та силових структур, у т.ч. військовослужбовцям). Про це повідомляє розвідка Міністерства оборони України.

Зазначається, командири підрозділів російсько-окупаційних військ у примусовому порядку збирають кошти з підпорядкованого особового складу з метою виконання розпорядження командування щодо паспортизації. При цьому отримання російських паспортів за прискореною процедурою коштує значно дорожче, ніж оплата їхнього офіційного оформлення.

Уточнюється, що серед місцевого населення є побоювання, що в разі відновлення активних бойових дій більшість новоявлених "громадян РФ" дезертирують на російську територію.

Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін своїм указом спростив процедуру надання російського громадянства жителям самопроголошених так званих "ДНР" і "ЛНР". Українські дипломати висловили рішучий протест проти цього. Президент Петро Порошенко виступив із терміновим зверненням щодо цієї ситуації. Дії РФ засудили і в штабі переможця президентських виборів Володимира Зеленського. В українському уряді закликали мешканців окупованих територій не приймати російські паспорти, а згодом визнали їх незаконними

1 травня президент Російської Федерації Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України. Зокрема, жителів окупованих територій і біженців з Донбасу і Криму.

8 травня Кабмін визнав незаконними російські паспорти, видані мешканцям окупованого Донбасу - насамперед Луганської та Донецької областей. У рішенні передбачений перелік так званих підрозділів, уповноважених РФ на видавання паспортів.

Власникам російських паспортів на окупованому Донбасі можуть заборонити в'їзд до ЄС

Власникам російських паспортів на окупованому Донбасі можуть заборонити в'їзд до ЄС

Повʼязані теми:

Наступна публікація