В зоні ООС намагаються знешкодити професійного ракетного снайпера, який полює на військових

В зоні ООС намагаються знешкодити професійного ракетного снайпера, який полює на військових

Фото: Юрій Бірюков / Facebook

Один загиблий український воїн і чотирнадцять поранених на рахунку цього бойовика лише у січні.

А на Донбасі намагаються вирахувати невідомого, але явно дуже професійного ракетного снайпера. Вже двічі поспіль, за останні два тижні, українські вантажівки потрапляли у вогневу пастку. На одній і тій же ділянці фронту.  Причому б'є з рекордної відстані, що видає високу кваліфікацію вбивці, йдеться в ТСН.Тиждень.

Стріляє він  із протитанкової системи “Фагот”. Ракетою стрілець керує через дріт: завдовжки кілька кілометрів, який тягнеться за нею в польоті. Що більша відстань, то більш підготовленим має бути стрілець. Ворожий снайпер примудряється вражати на максимальних  4-кілометрових дистанціях.

Один загиблий український воїн і чотирнадцять поранених на рахунку цього бойовика лише у січні.

Владислав давно шукає зустрічі з тим, хто керованою ракетою вбив його подругу. Дівчину-медика Сабіну Галицьку.

"Ми її дуже любили, поважали, думаю, кожен з нас хотів би віддати своє життя за неї в той момент і не завагався б ні на хвилину. Вона завжди залишиться з нами, наша Сабіна, наша маленька, сонечко", - кажуть бійці.

Він знає, той, хто її вбив, професіонал найвищого класу, який полює на українців із протитанковою зброєю.

Ділянка фронту біля села Катеринівка просто шокує статистикою втрат від таких ракет. Двадцять п'ятого січня невідомий стрілець влучив тут в українську вантажівку. Загинув боєць, який виконував обов'язки капелана, Віталій Губенко.

Фронтовий товариш загиблого бійця переконаний, за рухом машини пильнували кілька днів. Очевидко, що стріляв  професіонал, адже дистанція до вантажівки не менше двох кілометрів. Аби ціль опинилась в зоні ураження, стрілець збудував цілу барикаду для смертоносної установки. Стрілець бачив лише верхню частину тенту. Якби він влучив трохи нижче, жертв було б набагато більше.

Поблизу удару по машині військові встановили хрест з старим шоломом. Він позначає місце, де загинула Сабіна Галицька, молода дівчина, санінструктор. Вона була в цій машині. Ракета пробила броньований лист в тому самому місці, де сиділа дівчина.

Цього разу снайпер стріляв за три кілометри від машини, а це майже гранична дистанція для такої ракети.

Випадок із Сабіною – не перший, і не останній біля Катеринівки. В січні сімнадцятого тут загинув Віталій Сенюк, начальник розвідки одного з українських батальйонів. Його джип ракета наздогнала на майже недосяжній дистанції.

Кілька тижнів потому – ще одна спалена автівка. Ще одне загублене життя. У всіх цих випадків схожі деталі, які свідчать про один і той самий почерк. Зима. Стрілець зазвичай полює взимку.

На передовій активізувалися ворожі снайпери

На передовій активізувалися ворожі снайпери

"Ракета керується за допомогою кабелю, якщо чіпляється, відбувається обрив, і ракета летить в будь-якому напрямку. Пуски краще робити, коли рослинності немає, все засипане снігом, і все майже гладке, тобто взимку, зараз", - пояснює боєць.

Влад добре вивчив почерк стрільця. Якщо він рік за роком кожну зиму полює на одній ділянці, значить, постійно базується десь неподалік.     Наполегливість Влада явно не потішить ракетного снайпера. Боєць нещодавно виконав першу свою обіцянку. Щойно Влад знищив протитанковою ракетою ворожу зенітну установку.

Не приховує, це був не просто бій, а помста. Розплата за втрату близької людини.

Але війна -  це ще й правильна фахова робота. І бійці розгадали метод ворога, саме тут виявляли на позиціях бойовиків муляжі протитанкових комплексів. Причому макети стоять так, щоб їх було нескладно побачити. Військова хитрість – українські солдати звикають до фальшивих пускових, заспокоюються і пропускають той момент, коли стрілець встановлює замість макетів бойові ракети.

На українські вантажівки на Луганщині полює "ракетний снайпер-професіонал"

На українські вантажівки на Луганщині полює "ракетний снайпер-професіонал"

"Він професіонал високого класу, він змінює точки вогневого ураження постійно. В нього є близько десяти-дванадцяти місць, підготовлених, звичайно, з яких він веде свій вогонь", - кажуть бійці.

І всі ці точки навколо селища Молодіжне, окупованого так званим “Шостим казачим полком”. З високою долею ймовірності, стрілець – місцевий найманець. Проте, з переконливим багажем бойової практики. Можливо, навіть, колишній український військовий. Кільце навколо вбивці звужується. Бо занадто багато людей готові пред'явити йому особистий рахунок за втрачених близьких.

Кореспондент Андрій Цаплієнко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація