Велика евакуація: до Кропивницького евакуювали людей зі сходу країни, які весь час пробули під обстрілами

Велика евакуація: до Кропивницького евакуювали людей зі сходу країни, які весь час пробули під обстрілами

Перший спеціальний потяг із Покровська прибув до Кропивницького. У ньому ті, хто жив під постійними обстрілами без води, електрики, а часто - і без їжі, і попри це до останнього відмовлявся полишати домівки.

Спеціальний потяг із Покровська прибуває на перший перон. Час стоянки необмежений: більшість пасажирів виснажені або ж поранені. Вздовж перону вишикувалися швидкі, йдеться в ТСН.

У багатьох пасажирів немає навіть особистих речей. Натомість рятують найдорожче – чотирилапих друзів. Одна пані на ношах з Авдіївки очей не зводить зі свого собаки. «Ми вдвох живемо. Лакі. Ми її підібрали маленькою», каже вона. 

Песик хутко заскакує до швидкої і з дозволу медиків супроводжує жінку до лікарні.

Рудий кіт на прізвисько Злюк наче обіймає свою господарку. Раніше дуже норовливий, після останніх пекельних місяців під обстрілами став слухняний і лагідний. Поряд на милицях поранений господар. «У магазин йшов, як обстріл почався, тоді поранило», - розповідає чоловік.

Разом із медиками на вокзалі чергують психологи, до них вишикувалася черга. Переселенці налякані, багато хто втратив рідних людей. «Страх, паніка – вони присутні. У кожного різна реакція на надзвичайні ситуації в таких умовах, в умовах війни», - розповідає психолог.

Нині психологи заспокоюють двох п’ятирічних двійнят. Сім’я під обстрілами ледь виїхала з-під Бахмута, радіють одному – що вижили. «Сиділи вже до останнього. Поки не заїхала техніка до селища. І почало вже дуже голосно бити, боялися з дітьми. У підвалах із ними теж не дуже посидиш, і вирішили виїжджати. Їхали в нікуди. Я в шоці, що так всі добре ставляться, всі готові допомогти, не чекала такого, правда», - кажуть переселенці.

Цей потяг із Покровська до Кропивницького - перший. Але віднині такі залізничні рейси стануть регулярними. Загалом вивезти з небезпечного регіону треба понад двісті тисяч людей, твердить віцепрем’рка Ірина Верещук. «Нам треба переконати людей, що тут чекають і все зроблять для того, щоб їм було комфортно і вони могли перезимувати. Це найголовніше. Там не буде ані тепла, ані світла», - каже вона.

Сьогоднішніх пасажирів доправили швидкими до лікарні та автобусами до спеціально обладнаного гуртожитку. Місцева влада запевняє, що місця тут ще вистачить багатьом. Безкоштовна евакуація з прифронтової зони триватиме протягом усього серпня. У Кропивницькому усіх евакуйованих обіцяють забезпечити безкоштовним житлом. Для цього готують лікарні, гуртожитки, санаторії та готелі.

Читайте також:

Евакуацію зірвано: "дорогу життя" з окупованого Енергодара повністю розмило зливами

Борт Ненсі Пелосі, до якого була прикута увага мільйонів людей, приземлився в Тайбеї: яким буде хід Китаю

Росія визнала "Азов" терористами: що відомо про рішення країни-агресорки та які воно матиме наслідки

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація