"Відрізали голови й знімали шкіру". Екс-боєць "Донбасу" розповів про тортури над заручниками в ОРДЛО

"Відрізали голови й знімали шкіру". Екс-боєць "Донбасу" розповів про тортури над заручниками в ОРДЛО

Тортури в ОРДЛО / Фото: twitter/СБУ

Він також перебував у полоні після бойових дій під Іловайськом.

Під час утриманя в полоні у бойовиків українські військові зазнавали жахливих тортур і морально-психологічного знущання.

Про це під час брифінгу СБУ повідомив колишній боєць батальйону "Донбас" Дмитро Куліш.

Він розповів, що потрапив у полон під час виведення військ з Іловайська. Куліш зазначив, що їхній підрозділ Нацгвардії чітко бачив російські війська і воював з ними. Під час виходу з міста саме російські військові, порушивши домовленості, передали українців бойовикам у полон. 

"Всі катування, яких ми зазнали - тортури, голод, побиття - все, що ми зазнали у заручниках ОРДЛО, вся провина лежить на російських військах, саме вони нас туди передали", - каже Дмитро Куліш.

Екс-боєць розповів, як бойовики знімали шкіру з полонених, відрізали голови і навіть одного разу вирізали українському бійцю серце.

"2014 року нашого бійця батальйону "Донбас" російські найманці прив'язали в Донецьку тросом до вантажного автомобіля, тягали на тросі, а потім вирізали серце, чому є підтвердження - фото- і відеофіксація тих подій", - розповідає Куліш.

Голова СБУ Василь Грицак, своєю чергою, повідомив, що російські правоохоронні органи застосовують механізм катувань доволі часто. Підтвердження цьому - випадки тортур у Криму, ОРДЛО та на території РФ.

"Тортури в ОРДЛО, катування в Криму та фізичне насилля на території РФ по відношенню до заручників, громадських активістів та українських політв'язнів – це система роботи російських правоохоронних органів, цинічна та жахлива", - каже він.

Також однією з головних проблем під час брифінгу визначили недопуск Росією представників міжнародних організацій до незаконно утримуваних. Це не дає зрозуміти умови ув'язнення та стан заручників. 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін, який також взяв участь у брифінгу, заявив, що Росія цілком свідомо займається спонсорством тероризму і застосовує катування щодо незаконно утримуваних. Він зазначив, що важливо показати світові, хто за цим стоїть.

Нагадаємо, на окупованій території України бойовики утримують 113 заручників, з них підтверджено представниками ОРДЛО в рамках "Мінського формату" лише 24 особи. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація