Виявити рак можна за допомогою аналізу крові: вчені розповіли про нову розробку

Виявити рак можна за допомогою аналізу крові: вчені розповіли про нову розробку

Діагностувати рак можна буде за допомогою аналізу крові / Фото: pixabay.com

Тест ефективний при діагностуванні видів раку, що важко виявляються, таких як рак голови і шиї, кишківника, легень, підшлункової залози і горла.

Нова розробка британських та американських вчених показала прогресивні результати. Зокрема, дослідники випробовують діагностику раку за допомогою аналізу крові.

Про це пише "BBC News Україна".

Перші масштабні випробування розпочалися у 2021 році у Британії та США. За допомогою тесту серед п'яти тисяч людей, які відвідували лікарів в Англії та Уельсі, безпомилково виявили рак у двох випадках з трьох. Крім того, у 85% випадків він також правильно визначив локалізацію пухлини.

"Механізм тесту, якому дали назву "Галерея", полягає в тому, що він шукає ознаки хімічних змін, що потрапляють із пухлини в кров, у генетичному коді ДНК. Тест також зніме навантаження з системи охорони здоров'я", - йдеться у повідомленні.

Попри те, що на сьогодні розробка перебуває на початковій стадії, вчені переконані, що кількість врятованих пацієнтів зросте. А незабаром за допомогою "Галереї" можна буде швидко виключити найнебезпечнішу причину.

"Хоча зараз негативний результат аналізу не є стовідсотковою гарантією відсутності в організмі захворювання: у 2,5% учасників випробувань тести не виявили рак, хоча згодом його діагностували за допомогою традиційних методів - сканів та біопсії", - вказано у матеріалі.

Раніше вчені дослідили, що хворобу Альцгеймера, яку зазвичай діагностують за допомогою МРТ та ряду інших тестів, можна буде діагностувати за допомогою огляду очей.

Читайте також:

 

 

 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація